Snecker (V) spred konspirationsteori om L: ”Vill tvångsomhänderta era tvååringar”

Bild: Sveriges riksdag/Frankie Fouganthin/CC BY-SA 4.0
  • Torsdag 8 sep 2022 2022-09-08
E-post

Vänsterpartiets rättspolitiska talesperson Linda Snecker anklagar Liberalerna för att vilja tvångsomhänderta invandrarbarn som ”inte talar perfekt svenska”, något som får L-politiker att gå i taket. ”V har tappat det och sprider skräck. Spelar separatister i händerna. Oerhört allvarligt” skriver Liberalernas partiledare Johan Pehrson på Twitter.

Under året har islamister spridit konspirationsteorin att svensk socialtjänst tvångsomhändertar muslimska barn för att de är muslimer, något som det nya partiet Nyans använt i sin valpropaganda.

Men nu sprider även Vänsterpartiet en liknande konspirationsteori. Det handlar om partiets rättspolitiska talesperson Linda Snecker som i ett tal i det särskilt utsatta området Skäggetorp i Linköping, där korankravallerna först bröt ut i påskas, påstår att Liberalerna vill tvångsomhänderta invandrarbarn.

– Vi har partier som vill tvångsomhänderta era tvååringar om de inte pratar perfekt svenska, säger hon i ett klipp från talet som spridits på nätet.

Läs även: Polisen retirerar från korankravaller: ”Vill undvika våld”

Snecker syftade på Liberalernas förslag om obligatoriska språktest för barn i utsatta områden vid 2,5 års ålder, och Liberalernas socialborgarråd i Stockholm Jan Jönsson reagerar starkt på påståendet.

– Det är häpnadsväckande. Tyvärr underblåser det bara den oro och misstro gentemot myndigheter som redan finns i utsatta områden gentemot socialtjänsten och andra myndigheter, säger Jönsson till Aftonbladet.

Enligt Jönsson vantolkar Snecker L:s förslag som i själva verket går ut på att de barn som efter test inte har tillräckliga kunskaper i svenska ska erbjudas avgiftsfri språkförskola.

– Om föräldrar fortsätter att inte vilja hjälpa sitt barn så kan det vara en anledning till oro, för det kan visa på en bristande föräldraförmåga. Men socialtjänsten går inte och tvångsomhändertar barn bara sådär, säger Jönsson till Aftonbladet.

Jönsson menar vidare att Sneckers påstående kan bidra till ökad segregation i utsatta områden.

– Om människor inte vågar vända sig till socialtjänst, polis eller rättsväsende är de utelämnade till gängledare, klaner eller någon religiös fanatist i områdena.

På Twitter är kritiken mot Sneckers påstående mycket hård. ”V har tappat det och sprider skräck. Spelar separatister i händerna. Oerhört allvarligt” skriver Liberalernas partiledare Johan Pehrson.

Henrik Hall, Politiskt sakkunnig i rättsfrågor på KD:s riksdagskansli, frågar sig om V försöker vinna röster från Nyans.

Läs även: Släpp fångarna loss – Sneckers (V) lösning på fulla fängelser

Läs även: Morgan Johansson varnar för Nyans: ”Ett parti som vill splittra”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag