Lars Ohly: Partiledningen försökte mörka att jag portades

Foto: Flickr
  • Tisdag 9 jan 2018 2018-01-09
E-post 230

STOCKHOLM Partiledningen försökte mörka för medlemmarna att Lars Ohly blivit portad från partievenemangen, det uppger den fd partiledaren i en debattartikel på SVT Opinion.
”Ännu mer trodde jag att hon skojade när hon sa att jag ju ”kunde bli sjuk” under partikongressen så behövde ingen få veta att jag var portad.”, skriver Ohly.

Lars Ohly lämnar Vänsterpartiet i protest. Den fd partiledaren har pekats ut i samband med #metoo.

LÄS ÄVEN: Lars Ohly lämnar Vänsterpartiet i protest

I en debattartikel på SVT opinion förklarar Ohly varför han lämnar.

Utöver att beröra anklagelserna om sexuella trakasserier, som han inte erkänner att han ska ha begått, går han till storms mot hur partiledningen valt att hantera hans ärende. Ohly portades, på grund av att han pekats i samband med #metoo, från att delta på Vänsterpartiets aktiviteter.

”När jag i ett telefonsamtal med biträdande partisekreteraren fick veta att jag inte var välkommen på partiarrangemang trodde jag att jag var utsatt för ett bisarrt skämt”, skriver Ohly på SVT Opinion.

Partiledningen försökte mörka: ”Kunde bli sjuk”

Partiledningen ska även, enligt Ohly, försökt hemlighålla för medlemmarna och allmänheten att han portats.

”Ännu mer trodde jag att hon skojade när hon sa att jag ju ”kunde bli sjuk” under partikongressen så behövde ingen få veta att jag var portad. Jag svarade ’som de gjorde i Sovjetunionen, menar du?’.”

Ohly fick inte tillgång till den utredning som partiledningen ska ha genomfört mot honom. Inte heller förelåg något formellt uteslutningsärende som skulle gett partiledningen stadgeenligt stöd att porta honom från Vänsterpartiets aktiviteter.

”Partiordföranden svarade på en fråga om mig att ’vi bryr oss mer om offret än om förövaren’. Den feministiska talespersonen uttalade att ’Lars Ohly måste erkänna att han är en förövare”, skriver Ohly och fortsätter, ”Marken försvann under mina fötter när dessa hugg utdelades”. 

När Ohly försökte försvara sig mot Vänsterpartiets partiledning fick han, på ett hemligt möte, förklarat för sig att partiledningen agerat helt korrekt.

Mitt intryck blev att jag hade att göra med en felfri partiledning. Att ens misstänka att de kan begå misstag framstod närmast som brottsligt.”

Ohly: V-politiker är rädda för att uttrycka sin åsikt

Lars Ohly uppger i sin debattartikel att han kontaktas av medlemmar, förtroendevalda, kommunalråd, partistyrelseledamöter och riksdagsledamöter som alla berättat hur de inte vågat uttrycka missnöje mot hanteringen av honom offentligt. De fruktar att de ska bli uteslutna för att yppar kritik mot ledningens sätt att hantera frågan.

Vad säger det om ett parti när medlemmar inte vågar uttrycka en uppfattning i rädsla för bestraffningar? I ett parti där antalet uteslutningsärenden verkar öka kraftigt är det kanske en logisk följd.

När jag valdes till partiordförande 2004 sa jag att i Vänsterpartiet ska det vara ”högt i tak och långt till dörren”. Mitt intryck nu är att takets sänkts och dörren kommit närmare.”

Ohly skriver i slutet av sin debattartikel att han ändå kommer att rösta på Vänsterpartiet.

”Det är inte jag som valt bort partiet, det är partiledningen som valt bort mig.”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag