Ledarskribent på Sydsvenskan omplaceras efter kritik mot vänstern

Foto: Skärmdump på den uppmärksammade tweeten
  • Fredag 5 jun 2020 2020-06-05
E-post 654

SVERIGE Mats Skogkär, ledarskribent på Sydsvenskan (oberoende liberal), kommer att omplaceras till en icke-skrivande tjänst efter att ha skrivit en kritisk tweet om vänstern. Det uppger han för tidningen Journalisten.

Det var ett par dagar sedan som Skogkär skrev den omtalade tweeten apropå de våldsamma kravallerna i USA.

Sydsvenskans chefredaktör Jonas Kanje svarade på samma plattform, på en fråga från DN-fotografen Paul Hansen, med att ta avstånd.

Nu meddelar Mats Skogkär via ett mejl till Journalisten att han har fått besked om att omplaceras till en icke-skrivande tjänst. Han tycker att tweeten var ”korkad och aldrig borde ha publicerats”, men tänker inte acceptera omplaceringen.

”Jag menar att mitt agerande faller inom ramen för den vida yttrandefrihet som gäller i Sverige. Bonnier News har just yttrandefrihet som ett av sina kärnvärden. Jag har själv under årens lopp skrivit en hel del ledare på temat yttrandefrihet och att den måste gälla också åsikter och uttalanden som uppfattas som stötande”, skriver Skogkär.

Läs även: Arg Blatte: Black lives matter är en vänsterradikal hatgrupp

DN:s ledarskribent Isobel Hadley-Kamptz anklagade i en ledartext Skogkär för att sprida ”högerextrema budskap” och att denne därför inte har någon plats ”i borgerligheten”. Något Skogkär mycket starkt vänder sig mot.

”Att acceptera en omplacering vore samtidigt att godta den etikett som högerextremist som Dagens Nyheters ledarsida nu försöker klistra på mig. Det tänker jag inte göra”, skriver Skogkär till Journalisten.

Sydsvenskans politiska chefredaktör Heidi Avellan får frågan av Journalisten om inte ledarskribenter ska kunna uttrycka åsikter privat. Avellan svarar att hon inte har några problem med innehållet i tweeten från Skogkär. Utan säger att det är ”vad han gör och hur han gör det”.

– Jag litar inte på hans omdöme. Vi har haft flera samtal tidigare om hur han uttrycker sig på Twitter, och det ledde till att han i ett skede avstod från Twitter.

På sociala medier kommenteras omplaceringen av bland annat opinionsbildaren Fnordspotting.

 

Tidigare har bland annat sociala medier-debattören Joakim Jardenberg drivit på för att Skogkär inte ska få skriva mer i Sydsvenskan.

 

Nyheter Idag har sökt Mats Skogkär.

Stöd Nyheter Idag

Hej. Vi hoppas att du gillar den här artikeln.

Om du sätter värde på det vi gör, bli prenumerant. Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag