Ledarskribent: Rasistiskt att peka ut nyanlända elever som bråkmakare

Genrebild. Foto: FT Bild
  • Torsdag 14 mar 2019 2019-03-14
E-post 1790

HALMSTAD Det är ”ren och skär rasism” när föräldrar till barn som utsätts för våld och trakasserier på sin skola pekar ut en grupp nyanlända elever som problemet. Det menar en ledarskribent på Hallandsposten vars resonemang totalsågas av journalisten Joakim Lamotte.

Både Joakim Lamotte och Hallandsposten har rapporterat om problemen på Österledsskolan, som har blivit så otrygg att föräldrarna håller sina barn hemma.

”Enligt föräldrar som kontaktat mig har deras döttrar blivit hotade, slagna och kallade för svennehoror av de nyanlända eleverna på skolan. Den senaste veckan har det varit flera stora bråk och polis har tillkallats flertalet gånger, och föräldrarna som kontaktat mig är starkt kritiska till skolledningen och oroliga för sina barns säkerhet”, rapporterar Lamotte på sin Facebooksida.

Mattias Karlsson, ledarskribent på Hallandsposten, är starkt kritisk till att just nyanlända pekas ut som orsaken till problemen. Detta är ”inget annat än ren och skär rasism” eftersom andelen elever med utländsk bakgrund på skolan ligger under snittet för kommunen.

Lamotte kommenterar:

”För mig är hans resonemang helt obegripligt. Menar Mattias Karlsson att bara för att andelen elever med utländsk bakgrund ligger under genomsnittet så kan inte dessa ställa till problem på skolan? Att sedan skuldbelägga offer för våld och sexuella trakasserier genom att kalla dem för rasister är skamligt och ett hån mot alla de elever som blivit utsatta.”

Karlsson avslutar sitt inlägg med att uppmana föräldrar att ta mer ansvar för sina barn: ”Nästa gång en förälder anklagar andra elever för att vara bråkiga ska den mötas av den obligatoriska motfrågan: Vad har du gjort för att ditt barn sköter sig i skolan?”

Lamotte kallar resonemanget ”obegripligt”:

”Enligt Mattias Karlsson skall alltså en förälder vars dotter blivit slagen och kallad svennehora skuldbelägga sig själv. Det är svårt att inte undra om Hallandspostens ledarskribent även vill överföra detta resonemang till resten av samhället. Skall våldtäktsoffer fråga sig själva vad de kunde gjort för att inte bli våldtagna? Skall personer som blivit rånade och misshandlade helt enkelt få skylla sig själva?”

Läs Lamottes inlägg i sin helhet nedan.

Läs även: Barnrån i Hägersten: ”En sorts maktspel”

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag