Liberal ledarskribent Swishtiggde till stuga: ”Jättedumt”

Foto: Faksimil Youtube
  • Onsdag 14 Nov 2018 2018-11-14
E-post 244

SVERIGE Den liberala ledarskribenten Sofia Mirjamsdotter bad sina Twitterföljare att swisha 100 kronor vardera till henne så att hon kunde köpa en stuga. ”Det var ett skämt”, säger hon trots att några skickade pengar till henne.

”På lördag fyller jag år! Har räknat ut att om alla mina följare swishar mig 100 spänn kan jag uppfylla min enda dröm i livet. Drömmer vidare…”

Så skrev Sofia Mirjamsdotter på Twitter i förra veckan, enligt SVT Nyheter. Lite senare skrev hon ”på begäran” ut ett nummer kopplat till betaltjänsten Swish.

Ledarskribenten som skriver för Sundsvalls Tidning fick frågan vad hennes dröm är. ”En stuga på landet…” blir svaret först. Sedan ändrar hon sig: ”Eller kanske mer: ett litet hus vid havet.”

Mirjamsdotter, som har cirka 29,5 tusen följare på Twitter, säger till SVT att det var ”ogenomtänkt” och att hennes syfte inte var att tigga pengar. Ändå fick hon in runt 2 000 kronor.

– Det var ett skämt och sedan var det en massa folk som hörde av sig, säger hon.

Nu tänker hon höra av sig till de som skickade pengar för att höra om de vill ha det tillbaka. Blir det pengar över ska hon skänka det till ”något”.

– Det var bara jättedumt, konstaterar ledarskribenten.

Nils Funcke, lärare vid Journalisthögskolan på Stockholms universitet, är kritisk och menar att Mirjamsdotter blandat ihop sin roll som journalist med sitt privata liv.

– Genom att försöka använda sin position för egen vinning har hon gjort en flagrant överträdelse av de principer som bör vara en ledstjärna för alla journalister, säger han till SVT.

Läs även: Swish-journalistik är nog mer lönsam än du tror

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag