Liberal skribent: Politik ska inte gynna det egna folket

Foto: Nyheter Idag/EPP
  • Tisdag 12 feb 2019 2019-02-12
E-post 3505

SVERIGE ”Retorik och politik som premierar det egna folket och stänger ute andra ska inte ha en plats i dagens Europa.” Det skriver den liberala skribenten Sofia Nerbrand i en text om ungersk familjepolitik som publicerats i Sydsvenskan.

Den ungerska regeringen med premiärminister Viktor Orbán i spetsen har lagt fram politik som ska göra att ungrarna får fler barn. Barnfamiljer kommer att erbjudas en rad förmåner – bland annat ska kvinnor som har åtminstone fyra barn slippa inkomstskatt helt och hållet, rapporterar Svenska Yle.

– Det föds allt färre barn i Europa. För väst har svaret blivit immigration. Men vi behöver ungerska barn, sade Orbán när han presenterade det nya programmet.

I Sydsvenskan är den liberala skribenten Sofia Nerbrand starkt kritisk till den ungerska regeringens politik. Hon menar att det är farligt att regeringen föredrar fler ungerska barn framför invandring, och kopplar det till hur olika folkgrupper behandlades i Nazityskland.

”Och Viktor Orbáns uttalade mål är att det ungerska folket ska bli större med hjälp av vita ungerska telningar – inte invandrare. Att detta tankegods nu lyfts och närs i Ungern är rakt av osmakligt”, skriver Nerbrand och menar att premiärministern borde skämmas.

Än skamligare var det när Orbán under sitt tal sade att han ”sätter nationen först”.

”Sloganen känns igen från den amerikanska presidenten Donald Trump. Dessa ingår båda i den högerpopulistiska rörelse som förgiftar och fördummar västvärlden.”

Nerbrand skriver att Ungern har fått kritik från Europarlamentet för en lång rad angrepp mot rättsstaten och bristande respekt för mänskliga rättigheter. Slutligen slår hon fast:

”Retorik och politik som premierar det egna folket och stänger ute andra ska inte ha en plats i dagens Europa.”

Läs även: Bromance i Budapest: Chuck Norris träffade Orbán

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag