Liberaler rasar mot L-SD-turné: ”Som att bli spottad i ansiktet”

Bild: Hans Blomberg/vattenfall.se/Pressbild L/Pressbild SD
  • Måndag 22 aug 2022 2022-08-22
E-post

Liberalerna stödjer det blågula blockets statsministerkandidat Ulf Kristersson, och kommer bege sig på en gemensam valturné med de övriga blågula partierna M, SD och KD där de energipolitiska talespersonerna ska besöka kärnkraftverk, med Forsmark som första anhalt på tisdag.

– Det är även första gången som våra partier kampanjar ihop, vilket visar på ett tydligt alternativ för väljarna och vad man kan förvänta sig ska komma ske efter valet, säger SD:s energi- och näringspolitiska talesperson Mattias Bäckström Johansson till Aftonbladet.

– Vi behöver en ny energipolitik som möjliggör klimatomställningen, ger rimliga priser och låter industrin växa. Det är ett viktigt besked till väljarna och ett löfte från Liberalerna, säger Arman Teimouri, energi- och näringspolitisk talesperson för L, till samma tidning.

Läs även: Åkesson: ”Vi vet inte var vi har Liberalerna”

Men flera L-politiker rasar mot beslutet att åka på en valturné med SD. ”Riktigt jävla piss att partiet kör gemensam turné med SD. Helt jävla onödigt” skriver riksdagskandidaten Anton Holmlund.

Partiledare Johan Pehrson försöker gjuta olja på vågorna. ”Ska besöka kärnkraftverk. Knappast stor ideologisk fråga. Lite överdrivet i kvällspressen. Vi ska förhandla sakfrågor om tre veckor. För Sveriges skull” skriver Pehrson.

”Det är uppenbarligen mer än ett gemensamt besök. Och redan det hade varit att passera en röd linje. Fruktansvärt besviken på detta dåliga omdöme. Vi måste dra oss ur detta, förklara att det var ett misstag” svarar Jesper Svensson, Styrelseledamot i HBT-liberaler och kandidat till Region Stockholm.

Enligt källor till Dagens Nyheter är upprördheten stor inom L över att partiet åker på gemensam valturné med SD.

– Det känns lite som att bli spottad i ansiktet. När man har varit ute och kämpat och kampanjat så kommer det här som ett hugg i ryggen, säger en L-källa till DN.

Samtidigt har Kristersson fortfarande inte gett klartecken för att L ska ingå i en möjlig blågul regering, vilket uppges vara ett annat skäl för att dra sig ur turnén.

– Kristerssons inställning till oss gör att jag blir än mer benägen att ställa mig bakom ett krav på att vi ska dra oss ur kampanjturnén, säger en centralt placerad L-källa till DN.

Läs även: Liberalerna lämnar Januariavtalet: ”Kommer att eftersträva en borgerlig regering”

Läs även: Här är felaktiga Pehrson-citatet som fick vänstern att gå i taket

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag