Liberalerna lämnar Januariavtalet: ”Kommer att eftersträva en borgerlig regering”

Bild: Anders Henrikson/CC BY 2.0
  • Måndag 21 jun 2021 2021-06-21
E-post

Efter att Stefan Löfven har röstats bort som statsminister finns det inte längre någon förutsättning för januariavtalet, säger Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni på en pressträff efter misstroendevoteringen.

– Efter morgonens misstroendeomröstning står det nu klart att riksdagen saknar förtroende för honom, och därmed finns inga förutsättningar att följa Januariavtalet, säger Sabuni på pressträffen enligt SVT.

Läs även: Regeringen föll – 181 röstade bifall till misstroende

Inför voteringen sade Liberalernas företrädare Johan Pehrson att partiet ”står vid sitt ord” vad det gäller januariavtalet.

– Liberalerna anser att avtal ska hållas. Vi står vid vårt ord, sade Pehrson, varefter L lade ned sina röster i misstroendevoteringen vilket innebar ett passivt stöd till regeringen.

Men i och med regeringens fall menar L alltså att man inte längre är bunden av Januariavtalet.

– Mitt besked i dag är att vi i talmansrundor eller extraval kommer att eftersträva en borgerlig regering, säger Nyamko Sabuni på pressträffen.

Liberalernas 19 mandat (20 innan Emma Carlsson Löfdahl blev politisk vilde 2019) räcker emellertid inte till för att ge Kristersson makten i en talmansrunda, då M, KD, SD och L tillsammans bara får 173 mandat av de 175 som krävs för att säkra en majoritet.

Läs även: Mathiasson: Nyval är det enda rätta

Läs även: Dadgostar avvisar regeringens förslag under pågående pressträff: ”Politisk teater”

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag