Liberaler samarbetar med SD – hotas med uteslutning

Nyamko Sabuni (L). Foto: Anders Henrikson (Wikimedia commons)
  • Onsdag 11 Dec 2019 2019-12-11
E-post 2394

MUNKEDAL I Munkedals kommun har Liberalerna valt att samarbeta med Sverigedemokraterna – något som är helt oacceptabelt enligt partiets förbundsstyrelse i Västsverige. Nu hotas två lokala politiker med uteslutning, rapporterar SVT.

Efter valet i fjol vann SD:s kandidat posten som kommunfullmäktigeordförande i Munkedal efter att ha fått stöd av Moderaterna och Liberalerna. I november lade M och L fram en gemensam budget som röstades igenom med hjälp av SD.

Nu har de lokala L-topparna Karin Blomstrand och Göran Nyberg fått ett ultimatum – lämna det nuvarande styret och gå i opposition före den sista februari, annars utesluts de ur partiet.

– Vi har fattat beslut på vårt landsmöte, som är vårt högsta beslutande organ, om att vi inte ska samarbeta med Sverigedemokraterna på några nivåer i Sverige, säger Pär Gustafsson (L) som är förbundsordförande i Västsverige.

Läs även: Heberlein: Smutskastandet av högern är socialdemokratins dödsryckningar

Karin Blomstrand, som är gruppledare för L i kommunen, hävdar att man i själva verket inte samarbetar med SD men måste förhålla sig till partiet då det är det största i kommunen. I senaste valet fick SD 25 procent av rösterna.

– Jag ser inte att vi har ett samarbete med SD. Jag kan inte säga att något parti inte får rösta på oss, det går inte. Tycker de att vi har bra förslag så röstar de på oss och vice versa. Jag förstår verkligen inte vad problemet är, för så är det i alla kommuner, säger Karin Blomstrand.

SVT har sökt partiledaren Nyamko Sabuni som meddelar att hon inte vill kommentera saken.

Läs även: Westerholm: ”Det här är dödsstöten för Annie Lööfs politiska gärning”

Bli prenumerant

Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag