Liberalerna vill införa utreseförbud för att stoppa barnäktenskap

Jan Björklund. Foto: Liberalerna
Jan Björklund. Foto: Liberalerna
  • Måndag 18 jun 2018 2018-06-18
E-post 2

SVERIGE För att komma åt hedersproblematik och stoppa tvångsäktenskap vill Liberalerna ge socialnämnde makten att belägga familjer med utreseförbud. Gulan Avci, Liberalernas talesperson i integrationsfrågor, framhäver även att socialarbetare inte får vara rädda för att tvångsomhänderta barn.

De senaste dagarna har debatten om barnäktenskap och tvångsäktenskap uppmärksammats. Nu lägger Liberalerna fram ett förslag om att socialnämnder ska få fatta beslut om utreseförbud för enskilda familjer, det uppget TT.

– Hedersförtrycket är i dag Sveriges största jämställdhetsutmaning, säger partiledaren Jan Björklund, till TT.

Under sommarmånaderna är det många barn som gifts bort. Ibland sker det genom att familjer tar sina barn utomlands där de gifter bort dem. Med utreseförbudsförslaget skulle socialnämnden kunna beslagta familjers pass och väljer de att lämna landet ändå kan det leda till straff.

Liberalerna vill även att socialtjänsten ska kunna tvinga föräldrar att komma till samtal när det finns farhågor om att de utsätter barn för hedersförtryck, ett exempel partiet lyfter på detta är när deras döttrar inte får delta i simundervisningar.

Gulan Avci, Liberalernas talesperson i integrationsfrågor, varnar för att socialnämnde inte får vara rädd för att tvångsomhänderta barn när det krävs.

– Det finns en rädsla inom socialtjänsten i dag för att omhänderta ett barn. Många vittnar om att de är rädda för att anklagas för att vara rasister, säger Avci, till TT.

Flera medier har tipsat om att flickor som riskerar tvångsgifte kan lägga en sked i trosan för att sätta igång larmet på flygplatser. Tidigare i veckan visade debattören och författaren Katerina Janouch att det knepet i själva verket inte fungerar.

LÄS ÄVEN: Katerina Janouch testar: Tesked i trosan fungerar inte för att signalera om tvångsgifte

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag