Liberalt krav: Inga SD-tjänstemän på regeringskansliet

Rosenbad, 2006. Bild: Holger Ellgaard/CCBYSA 3.0
  • Lördag 4 sep 2021 2021-09-04
E-post

Tunga namn inom Liberalerna ställer sig bakom en motion inför partiets landsmöte i höst om att Sverigedemokraterna inte tillåts ha tjänstemän på regeringskansliet under en borgerlig regering.
– Det innebär ju mycket makt och inflytande som jag inte vill se att Sverigedemokraterna har, säger Cecilia Elving, ordförande i Liberalernas kvinnoförbund.

Som del av Januariavtalet hade Liberalerna fem politiskt sakkunniga tjänstemän på regeringskansliet. Nu har flera liberaler har ställt sig bakom en motion om att Sverigedemokraterna inte ska få några tjänstemän på regeringskansliet vid ett eventuellt maktskifte efter valet rapporterar Ekot.

Motionen läggs fram vid partiets landsmöte i höst, och partisekreteraren Juno Blom (L) har avhållit från att kommentera partikamraternas krav.

Läs även: Liberalerna lämnar Januariavtalet: ”Kommer att eftersträva en borgerlig regering”

I våras beslutade Liberalerna för att stödja en borgerlig regeringsalternativ efter valet även med stöd av SD. Flera motioner inför landsmötet innehåller olika röda linjer partiet måste dra mot SD, något partiledare Nyamko Sabuni tidigare vänt sig mot.

Maria Jern, ordförande för Liberalerna i Falköping, har undertecknat motionen och menar att partierna står för långt ifrån varandra:

– Vi som parti står så otroligt långt ifrån Sverigedemokraterna, och vi ska inte ha ett nära samarbete med dem, som typ den sort som vi hade med Centerpartiet och Liberalerna och sittande regering, under Januariavtalet, säger Jern till Ekot.

En annan undertecknare är Cecilia Elving, ordförande i Liberalernas kvinnoförbund, som säger sig ha jämställdheten som sin viktigaste politiska fråga.

– Jag ser inte att det gynnar jämställdheten i Sverige att de har tjänstepersoner. Jag vill se dem så långt som möjligt som från makten, helt enkelt, säger Elving till Ekot.

Läs även: Liberala Ungdomsförbundets SD-hot mot Sabuni: ”Gå till val utan oss”

Sverigedemokraternas gruppledare Henrik Vinge säger till Ekot att ett samarbete skulle bli svårare ifall Liberalerna skulle ställa sådana krav.

Det liberala utspelet hånas på Twitter:

Läs även: Morgan Johansson spekulerar om Liberalerna: ”Många av dem våndas”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag