Lindberg anklagar Nyheter Idag för ”fejkat läsardrev” – Avesta Tidning håller inte med

Anders Lindberg. Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 1 Nov 2016 2016-11-01
E-post 447

BLOGG Aftonbladets ledarskribent Anders Lindberg anklagar Nyheter Idag för att ”fejka” ett ”läsardrev” mot Avesta Tidning. Bakgrunden är en intervju med den politiska redaktören Jens Runnberg, men själv förefaller inte Runnberg hålla med om Lindbergs teori. – Jag kan bekräfta att det förekom en sådan storm och att det inte var något hittepå från din sida, säger han till Nyheter Idag.

Det hela började med att Avesta Tidning berättade att Henrik Johansson skulle bli krönikör. Johansson driver sajten ”Inte Rasist Men” och är en välkänd profil, med både många anhängare men även en hel del kritiker. Ungefär som med de flesta andra offentliga debattörer. Och nyheten om Johanssons medverkan i Avesta Tidning kom att bli föremål för kritik från en del läsare.

Kritiken framfördes bland annat till Jens Runnberg som är politisk redaktör på Avesta Tidning, något jag upptäckte på Facebook där Runnberg själv berättar om det. Jag ringde Runnberg för en intervju om saken och jag talade även med Henrik Johansson. Artikeln fick rubriken ”Lokaltidning i Avesta pressas av läsarna – Vill inte se Henrik Johansson som krönikör”.

Några dagar senare upptäcker Aftonbladets ledarskribent Anders Lindberg min artikel och kommenterar den på Twitter. Han länkar inte utan publicerar istället en skärmdump från Nyheter Idag.

”Nu försöker extremhögern tysta misshagliga röster i medierna genom fejkade läsardrev mot redaktioner. Så har de kört länge mot SVT”, skriver Lindberg.

Sedan fortsätter Lindberg på inslagen linje och hävdar att det hela är ett försök att tysta folk.

Och i ytterligare en tweet heter det att jag till och med lurar Avesta Tidning.

Det är allvarliga anklagelser från Anders Lindberg. För säkerhets skull ringde jag upp Runnberg igen, förklarade vad Lindberg skriver på Twitter medelst högläsning, för att sedan kolla om Runnberg känner sig lurad eller kan se att jag gjort något fel.

– Jag kan bara bekräfta att det förekom en sådan storm och det är inget hittepå från din sida. Det är inget hittepå från din sida och jag uppfattar det inte som en SD-skruvning för att öka trycket på mig som redaktör. Jag medverkar ju i din intervju och jag förklarar hur jag tänker. Det ska väldigt mycket mera till än en artikel för att jag ska ändra ett publicistiskt beslut, vare sig av stormen när den kom eller som en följd av din publicering.

Och för säkerhets skull frågar jag även Runnberg vad han har att säga om rubriken till min artikel, kanske är den lite väl elak och försåtlig?

– Den har stöd, det är inget konstigt. Det är klart man sätter en sådan rubrik i ditt fall, svarar Runnberg i telefonen.

Även om det normalt inte ska behöva poängteras, gör jag det ändå. Jag vill inte att Henrik Johansson ska sluta skriva för Avesta Tidning. Verkligen inte. Jag tycker det är en bra kille och den åsikten har jag gett uttryck för vid flera tillfällen. Jag har heller aldrig haft en sådan tanke med artikeln jag skrev, tvärtom faktiskt.

Däremot händer det, i mina mörkaste stunder, att jag skulle vilja pressa en viss tidning att dra en av sina opinionsbildare i örat. Vem den mannen är kan du själv räkna ut.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag