Lindbergs nya attack på Frick – anklagar för Nato-strul

Bild: Nyheter Idag
  • Onsdag 5 apr 2023 2023-04-05
E-post 0

Aftonbladets politiska redaktör Anders Lindberg attackerar Nyheter Idags grundare Chang Frick, som han anklagar för att ha försenat Sveriges Nato-inträde genom att betala för Rasmus Paludans demonstrationstillstånd inför koranbränningen vid Turkiets ambassad.

– Jag tror många i S, även Anders Lindberg, gärna ser att det kraschar med Nato. Men de vill helst lägga skulden på SD, det är därför han gapar om mig, säger Chang Frick till Nyheter Idag.

På tisdagen kom en dom från förvaltningsrätten som upphävde polisens tidigare beslut om att stoppa koranbränningar i Stockholm.

– Attackerna mot Koranen är ett hatbrott. Koranbränningar kan inte tillåtas inom ramen för yttrandefrihet, säger Turkiets president enligt regeringstrogna turkiska tidningen Daily Sabah, dock utan att peka ut Sverige.

Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu, som träffade sin svenska motpart Tobias Billström i Bryssel på tisdagen, jämförde för sin del koranbränningar med nazism.

– Nazisterna började med att bränna böcker, sedan angrep de religiösa samlingsplatser, och sedan samlade de människor i läger och brände dem för att uppnå sina slutgiltiga mål. Det är på det viset sådana här saker börjar, säger han enligt turkiska medier.

Läs även: Anders Lindberg rasar när Chang Frick vill ordna böneutrop utanför hans hem

De turkiska politikernas uttalanden får Aftonbladets politiska redaktör Anders Lindberg att gå till attack mot Nyheter Idags grundare Chang Frick, som han anklagar för att ha försenat Sveriges Nato-inträde.

”Hur länge tror du att dina *pojkstreck* skjuter upp vårt Nato-inträde nu då, Chang? Mellan tummen och pengfingret? Ett halvår? Ett år? Tills Trump blir President i USA?” skriver Lindberg till Frick i ett inlägg på Twitter.

När Chang Frick svarar att Sverige bara kan ”vika ned sig för den store demokraten Erdogan och gå med på alla hans krav” går Lindberg till förnyat angrepp, och frågar om Frick ”skiter i konsekvenserna för Sverige”.

Läs även: Kommer inte bränna koran trots dom: ”Vill bara få Erdogan att stoppa ansökan”

Chang Frick: S vill att Nato-ansökan kraschar men vill skylla på SD

– Man kan ju fråga sig vad Lindberg menar, ska vi vika oss för Turkiets krav på Sverige? Är det vad han menar? Eller ska vi inte vika oss? Ja, men då kan vi ju demonstrera mot Turkiet och visa att vi inte går med på det här. Då måste demonstrationer vara okej, säger Chang Frick till Nyheter Idag och fortsätter:

– Här finns ju ett ställningstagande man måste göra. Lindberg har ju själv kallat Erdogan för en kränkt diktator. Vad är då det principiella felet i att demonstrera mot Turkiet, om det är en diktatur? Och så kräver de att vi ska utvisa en oppositionell journalist. Det kravet fanns där innan Paludan var där och Erdogan-dockan hängdes upp.

Frick menar att Lindbergs angrepp egentligen handlar om att Socialdemokraterna är tveksamma till ett Nato-inträde, men inte törs stå för det.

– Jag tror många i Socialdemokraterna, även Anders Lindberg, gärna ser att det kraschar med Nato. Men de vill helst lägga skulden på SD, det är därför han gapar om mig, det är en trött talepunkt. Så att det inte ska se ut som det beror på dem själva.

– Men jag ser ju ingenting från de håll Lindberg företräder som förenklar för regeringen att få in Sverige i Nato. Ser man till deras retorik och hur de gapar och vevar tror jag att de innerst inne vill behålla status quo. Jag passar väl som syndabock så att de ska slippa stå för det.

Enligt Frick handlar den socialdemokratiska kovändningen i frågan om ren populism.

– Det som gjorde att sossarna svängde var att de var rädda att det skulle bli en valfråga, de ville bli av med frågan i valrörelsen. Det var aldrig av övertygelse. Det är bara att titta på turerna kring Hultqvist, hur snabbt han svängde från att det var helt otänkbart, sedan helt plötsligt har de ändrat sig. Det handlar om populism.

– Nu är det lite stökigt med Nato-frågan. Det började med Socialdemokraterna, hur de spelade med Animeh Kakabaveh och kurderna. Det blev ännu värre med Erdogan-dockan, och sedan blev Paludan utanför turkiska ambassaden crescendot på det här. Men det här går ju långt tillbaka, att Sverige och Turkiet har varit i luven på varandra. Det här är ju inget nytt.

Tror du att Sverige kommer släppas in i Nato till sist?

– Om USA och de andra medlemsländerna tycker att det är viktigt att Sverige är med i Nato kommer de se till att så sker.. Det är ju inte så att de kan låta frågan avgöras av att en tjock dansk står och brölar utanför en ambassad när det handlar om en stor, geopolitisk fråga.

– Men man ska komma ihåg att Sverige har haft ett väldigt högt tonläge även mot Ungern, som också ställer sig på tvären. Sverige är ganska illa omtyckt i omvärlden, och det beror ju inte på mig, det beror på de regeringar vi haft, och hur Sverige har lekt moralisk polis och pekat finger åt andra.

– Nu är det tillbakakaka. Det är det vi ser. Orban har ju pekat på att Sverige tillåter koranbränningar, och vi vet ju hur mycket Orban värnar muslimer på flykt.

Fokus på PKK i turkisk press om Sveriges Nato-ansökan

När regimtrogen turkisk press behandlar frågan om Sveriges Nato-inträde på onsdagen är det vad man kallar för ”PKK-propaganda” och ”utlämnandet av terrorister” som står i fokus.

– PKK-propaganda bedrivs uppenbarligen. Sverige måste stoppa detta. Vi vill se konkreta steg angående utlämnandet av terrorister, säger utrikesminister Cavusoglu enligt regimtrogna Hürriyet.

– I våra möten har vi diskuterat de steg som måste tas angående Sveriges Nato-medlemskap. De steg som hittills har tagits är otillräckliga. Samarbete måste ske i kampen mot terrorismen, säger han vidare

När likaledes regimtrogna Daily Sabah rapporterar om Cavusoglus uttalanden kring Sveriges Nato-ansökan rapporterar man att ”härbärgerandet av och toleransen för PKK/YPG och Gülenistiska terrorister i Sverige” är det stora hindret för ett svenskt inträde i försvarsalliansen.

Det sistnämnda syftar på den så kallade Gülenrörelsen, en enligt sig själva ”moderat islamistisk” rörelse som tidigare samarbetade med Erdogans AKP för att på senare år hamna i konflikt. AKP anklagar bland annat Gülenrörelsen för att ha legat bakom kuppförsöket mot Erdogan 2016.

Läs mer: Erdogan skyller kuppen på Fethullah Gülen – men vem är det?

Läs även: Trumps tidigare rådgivare: Sverige bör inte böja sig för Erdogans krav

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag