Lindeborgs radikala förslag för att stoppa SD: ”Ta debatten”

Åsa Lindeborg tar debatten. Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 13 okt 2016 2016-10-13
E-post 383

STOCKHOLM ”Att mobba och ignorera funkar inte”, skriver Åsa Lindeborg på Aftonbladet kultur när hon presenterar en helt ny radikal metod för att försöka stoppa Sverigedemokraternas framgångar. ”Vänstern måste ta debatten om politiken”, föreslår hon istället.

”Våga vägra ta debatten” var länge taktiken från ledande opinionsbildare på vänsterkanten. Argumentet byggde till stor del på att man inte ska legitimera debattmotståndare man inte tycker om och idén fick så pass rejäl resonans att under en partiledardebatt vägrade den förre socialdemokratiska ledaren Håkan Juholt att ens ställa upp i SVTs partiledardebatt. Anledningen var att han i så fall skulle vara tvungen att stå bredvid Jimmie Åkesson, något han vägrade gå med på.

Men taktiken har inte fungerat så bra. Flera opinionsmätningar visar att Sverigedemokraterna fortsätter öka starkt efter valet och nu krävs nya metoder från vänsterhåll. Det menar i vart fall Åsa Lindeborg på Aftonbladet kultur som öppet funderar på varför de som borde rösta vänster istället rör sig mot SD.

”Kanske för att antirasistiska opinionsbildare oftast behandlar SD:s väljare som samhällets bottenskrap. I stället för att prata med och till dem, har man pratat om dem och då ständigt som en hop inskränkta dumhuvuden man inte kan föra ett rationellt samtal med. I sina värsta stunder låter antirasisterna som vilken klassföraktande borgare som helst. Elitismen kan verkligen vara monumental hos dem som kräver ’tolerans’ av alla andra”, skriver hon.

Tidigare har Lindeborg själv argumenterat för att man inte ska debattera med Sverigedemokraterna, skriver hon, men menar samtidigt att det är en hållning som är ”totalt misslyckad”.

Nu menar Lindeborg istället att man från vänsterhåll ska ta debatten och försöka komma med egna svar på de frågor som väljarna kan tänkas ha, även när det gäller frågor som migration och integration. Samtidigt låter det tvärtom från Aftonbladets ledarsida där Anders Lindberg istället argumenterar för en ”smittskyddslinje” mot SD, något som Nyheter Idag tidigare uppmärksammat.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag