LO: S bör söka stöd hos SD i pensionsfrågan

LO-basen Susanna Gideonsson och Jimmie Åkesson. Foto: Fredrik Sandin Carlson (Pressbild LO) / Nyheter Idag
  • Måndag 1 nov 2021 2021-11-01
E-post

SVERIGE LO:s ordförande Susanna Gideonsson anser att pensionerna i Sverige bör höjas. Hon vill också att hennes parti Socialdemokraterna genomför en sådan höjning – med stöd av Sverigedemokraterna. – Vi kan inte börja backa för varenda fråga där vi ser en risk för att något parti röstar med oss, säger hon i en intervju med Dagens Nyheter.

Enligt Gideonsson bör S driva igenom sina förslag så länge det är möjligt få ett majoritetsstöd för dem i riksdagen. Vilka som röstar för förslagen bör enligt henne vara oväsentligt.

– Ibland har vi en konstig syn på politiken i Sverige. Vi måste väl ändå kunna bedriva politik utifrån vad vi vill i den politiska frågan – utan att begära gentjänster i några andra frågor sedan. I många andra länder kan man bilda majoriteter i frågor där man tycker lika, säger hon till Dagens Nyheter.

Hon fortsätter:

– Om S har ett förslag om att höja pensionerna och skulle få majoritet för det i riksdagen genom att SD röstar för det förslaget – vi kan inte börja backa för varenda fråga där vi ser en risk för att något parti röstar med oss. Det handlar om att försöka hitta en politisk väg framåt.

I intervjun uttrycker LO-basen missnöje över hur riksdagens pensionsgrupp – som innehåller alla partier utom V och SD – har skött pensionsöverenskommelsen från 2017. Fackförbundets krav är att samtliga delar av överenskommelsen nu fullföljs.

Bland kraven ingår bland annat ökade pensionsbetalningar, företagshälsovård samt möjlighet till sjukskrivning tills det att du går i pension, uppger DN.

Tidigare under hösten gick ungdomsförbundet SSU ut med en liknande uppmaning i en debattartikel i Expressen. Där menade de att moderpartiet borde lägga ett förslag om höjda pensioner som med stöd från V och SD skulle kunna få en riksdagsmajoritet. Men då tillbakavisade statsminister Stefan Löfven uppmaningen.

– Det måste vara långsiktigt och vi kan inte lita på ett parti som SD, sade Löfven då, enligt SVT.

Läs även: Löfven: ”Bäst att inte vara verksam i landet”

Läs även: SD största parti i Sentio – S på tredje plats

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag