LO-väljarna: invandringen viktigast

LO-borgen i Stockholm. Foto: Holger Ellgaard
  • Onsdag 24 okt 2018 2018-10-24
E-post 193

SVERIGE Invandringen var LO-väljarnas viktigaste fråga, följt av sjukvård och lag och ordning, enligt LO:s egna eftervalsundersökning. Undersökningen visade också att många LO-väljare bestämde sig sent, och att LO:s egen kampanj för att få medlemmarna att rösta S kan ha påverkat.

40 procent av LO-väljarna ansåg att invandringen var valets viktigaste fråga, enligt en stor eftervalsundersökning Novus gjort på uppdrag av LO. Det gör invandringen till den klart viktigaste valfrågan för LO-medlemmarna.

Efter invandringen kom sjukvården, som 33 procent angav som viktig för deras val, samt lag och ordning, som angavs av 31 procent.

– Det finns en tydlig signal vad gäller invandringen men också när det gäller lag och ordning och sjukvården. Det har skett någonting här som man inte är nöjd med och som inte har fungerat, sade Johan Ulvenlöv som varit valansvarig på LO, till Arbetet.

Läs även: LO-bidrag till (S)tark valspurt kan fälla Löfven

Socialdemokraterna blev ändå det klart största partiet bland LO-medlemmarna, med 41 procent av rösterna. Men jämfört med eftervalsundersökningen 2014 har S tappat nästan 10 procentenheter, medan SD vunnit cirka 9 procentenheter.

Ulvenlöv uppger emellertid till Arbetet att interna mätningar av LO-medlemmarnas sympatier mellan valen visat att S hämtade upp rejält mot slutet av valrörelsen. Ett viktigt skäl till upphämtningen kan enligt Ulvenlöv vara förbundets arbete för att få medlemmarna att rösta socialdemokratiskt.

– De sista två veckorna genomförde vi omkring en halv miljon samtal med medlemmarna. Om det funnits en så stor osäkerhet att man till och med bestämmer sig på själva valdagen så kommer man nog ihåg det där samtalet man hade nyligen, sade han till Arbetet.

Novus undersökning visar också att många LO-medlemmar bestämde sig i sista stund: 15 procent på själva valdagen och 33 procent under valveckan.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag