Löfven 2015: Vi tänker aldrig kritisera islam

Statsminister Stefan Löfven. Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 23 apr 2019 2019-04-23
E-post 4822

SVERIGE I en intervju från 2015 säger statsminister Stefan Löfven att hans regering aldrig har kritiserat islam och inte kommer att göra det heller. Uttalandena har fått förnyad spridning på sociala medier efter söndagens terrordåd i Sri Lanka där islamister misstänks ligga bakom attackerna. Samtidigt ger regeringskansliet inget svar om huruvida statsministern tänker hålla en pressträff om terrordåden eller inte.

Bara timmar efter terrorattackerna mot moskéer i nyzeeländska Christchurch kallade statsminister Stefan Löfven till pressträff för att uttala sig om vad som inträffat.

– Det är ett fegt, avskyvärt dåd som släcker människors liv, skadar och åstadkommer ärr för resten av livet för så många människor, sade statsministern bland annat.

Gärningsmannen i Christchurch tog livet av 50 personer vid två moskéer och har beskrivits som högerextrem. I söndagens terrorattacker i Sri Lanka detonerade självmordsbombare sina laddningar vid hotell och kyrkor där kristna firade påskhögtiden. I skrivande stund har 310 personer dött och myndigheternas misstankar riktas mot en radikal islamistisk organisation.

På sociala medier frågar sig många varför Stefan Löfven inte har hållit en pressträff om påskdagens attacker, så som han gjorde efter Christchurch. På Facebook har statsministern skrivit ett långt inlägg om dåden, utan att nämna någonting om en eventuell presskonferens.

Nyheter Idag sökte regeringskansliet på måndagen via telefon och mejl med frågan om Löfven tänker hålla en pressträff med anledning av attackerna i Sri Lanka. Än så länge har vi inte fått något svar.

Samtidigt har Löfvens tidigare uttalanden om islam åter fått spridning på sociala medier. Bakgrunden är en diplomatisk kris mellan Sverige och Saudiarabien som blossade upp våren 2015 efter att utrikesminister Margot Wallström kritiserat de ”medeltida metoder” som regimen använder för att bestraffa oliktänkande. Det saudiska kungahuset gick i taket och kallade bland annat hem sin ambassadör i Stockholm.

Det var i det sammanhanget som Stefan Löfven fick frågan av Expressen om Sverige bett om ursäkt till Saudiarabien.

– Nej. Vi har förklarat att vi beklagar om det är någonting som har uppfattats som att vi kritiserat islam, vilket vi aldrig har gjort. Vi har den största respekt för religionen islam, och likaså om det är någonting som uppfattats som en förolämpning mot Saudiarabien. Det har självfallet inte varit avsikten, svarade statsministern.

– Det har ju varit inte minst skriverier och sociala medier om att vi skulle ha kritiserat islam, vilket vi aldrig någonsin har gjort, och vi tänker inte göra det heller. Vi har den största respekt för den religionen. Men den typen av spekulationer har förekommit.

En som har kommenterat statsministerns uttalanden är Nyheter Idag-skribenten Ann Heberlein. På Facebook skriver hon att det är påkallat att kritisera alla stora religioner och ideologier då de påverkar människors handlingar. Se hela inlägget nedan.

Läs även: Fi-ledaren efter dåden i Sri Lanka: ”Ingen föds till självmordsbombare”

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Är det en bra policy från statsminister Stefan Löfven att aldrig kritisera islam?
3375 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag