Löfven bryter tystnaden: ”Ett haveri” – Presskonferens väntas på måndag

Foto: Nyheter Idag
  • Söndag 23 jul 2017 2017-07-23
E-post 1530

STOCKHOLM ”Ett haveri”, skriver statsminister Stefan Löfven i en kommentar till TT när han för första gången kommenterar den omfattande IT-läckan på Transportstyrelsen. Det aviseras även att en presskonferens väntas under morgondagen.

Kritikstormen mot regeringen och ytterst Stefan Löfven har varit omfattande under helgen med anledning av IT-skandalen på Transportstyrelsen. Samtidigt har det varit tyst från Stefan Löfven trots att en mängd journalister och medier har sökt honom för en kommentar. När Nyheter Idag tidigare under söndagen försökte nå Löfven för en kommentar var det locket på från pressekreteraren Adriana Haxhimustafa.

– Vi har ingen kommentar till det, sade hon till Nyheter Idag.

Men nu meddelar flera medier att Stefan Löfven bryter tystnaden. I en skriftlig kommentar till nyhetsbyrån TT kallar han det inträffade för ”ett haveri”.

”Det är ett haveri som skett på Transportstyrelsen. Regeringen har därför bytt ut ledningen för myndigheten och säkerställt att berörda myndigheter har vidtagit åtgärder för att begränsa skadeverkningarna”, skriver han till TT.

Tidningen Aftonbladet berättar att en presskonferens väntas imorgon där Stefan Löfven tillsammans med Jonas Bjelfvenstam, generaldirektör Transportstyrelsen, Anders Thornberg, generaldirektör Säkerhetspolisen och Micael Bydén, överbefälhavare Försvarsmakten kommer kommentera IT-skandalen.

Tidigare har Dagens Nyheter berättat att svenska hemliga operatörer som arbetar med underrätelseinhämtning kan sväva i livsfara med anledning av IT-haveriet. Nyheter Idag kunde också avslöja att en av de IT-tekniker som i strid med svensk lag fick  tillgång till det känsliga IT-nätverket tidigare har arbetat som militär i Serbien i 10 år. Den potentiella skadan av IT-haveriet bedöms vara i nivå med Stig Bergling-affären, om inte än värre.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag