Löfven: Dagens problem beror på Alliansens politik

Foto: News Øresund - Johan Wessman (CC BY 3.0)
  • Lördag 28 aug 2021 2021-08-28
E-post

SVERIGE Dagens problem med gängkriminalitet bland annat kan härledas till Alliansens politik. Det säger statsminister Stefan Löfven (S) i en intervju för Svenska Dagbladet.
– Man sänkte skatten och så drog man ner på socialtjänsten, säger han.

Stefan Löfven har ett par månader kvar som statsminister och partiledare. SvD skriver att en fråga som har varit ”svår” för hans regering är den om brottsligheten och gängkriminaliteten.

Nyligen kom Brottsförebyggande rådet ut med en rapport som visar att personer med utländsk bakgrund är överrepresenterade som brottsmisstänkta.

– Vi ska vara tydliga med att i Sverige gäller svensk lag, oavsett vem du är. Om du är född här i generationer tillbaka eller om dina föräldrar har kommit hit. Alla ska vara lika inför lagen. Men då måste vi också naturligtvis informera om hur lagen fungerar i Sverige, säger Löfven till SvD.

Stefan Löfven har varit statsminister i två mandatperioder, och hans parti styrde landet under lång tid innan dess. Ändå tycker han, skriver SvD, att det främst är Alliansens politik som har lett till den situation som råder i dag.

– Titta vad som gjordes i Stockholms ytterområden för kanske tio år sedan. Där drog man ner rejält på socialtjänsten. Det var en besparing. Man sänkte skatten och så drog man ner på socialtjänsten. Då hände något, säger Löfven.

– Det är därför vi säger att vi måste ha ett samhälle som är starkt. Man ska se sina föräldrar går till jobbet. Vi ska satsa rätt på skolan så att inte gängkriminaliteten lockar.

SvD: Det låter ju enkelt, varför är vi där vi är då?

– Det är inte enkelt och det beror på att vi också haft en annan politisk riktning i vårt land. Och det är viktigt att prata om detta. Det är klart, jag är socialdemokrat, jag tror på vår politik naturligtvis.

Läs även: Lööf om Löfven: ”Hade gärna velat att han skulle fortsätta”

Läs även: Afghantrio döms – våldtog förståndshandikappad kvinna

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag