Löfven: ”En av de största terroristerna vi haft i Europa, Breivik, var allt annat än muslim”

Stefan Löfven passade på att påminna om Breivik. Foto: Faksimil svtplay.se
  • Tisdag 22 mar 2016 2016-03-22
E-post

SVERIGE Under SVT Aktuellts nyhetssändning med anledning av terrordådet i Bryssel tidigare idag intervjuades statsminister Stefan Löfven. Han passade på att påminna om att en av de största terroristerna vi haft i Europa var Breivik.

Terrordådet som skakade Bryssel i förmiddags har dominerat nyhetsflödet under dagen. I SVT Aktuellts sändning på tisdagskvällen intervjuades statsminister Stefan Löfven med anledning av det som inträffat.

Han passade på i direktsändning att påminna om att det största terrordådet inte var uträttat av muslimer, utan av Breivik i Norge.

– Jag vill påminna om att en av de största terroristerna vi haft i Europa, Breivik, var allt annat än muslim, förklarade Löfven.

Uppmärksammades i sociala medier

Citatet snappades upp av twitters snabbaste skjutjärnsjournalist, Niklas Svensson hos konkurrenten Expressen. När Svensson citerar Löfven reagerar ett antal twitter-användare på citatet.

”Tror ändå det är en viss skillnad på en ensam galning o organiserad terror, det sistnämnda sannolikt ett allvarligare hot”, skriver en kritisk användare på Twitter.

Löfven passade även på att understryka att vi ska kunna känna oss säkra och trygga. Han passade även på att understryka att svenska myndigheter arbetar för att vi ska kunna behålla säkerheten i Sverige.

– Vi har myndigheter som jobbar minut för minut för att säkerställa att vi har säkerhet i vårt land, sa statsministern.

Även rikspolischef Dan Eliasson gästade studion. Han har tidigare mött kritik när han ömmade i teverutan för Alexandra Mezhers mördare. Mezher mördades på ett hem för ensamkommande flyktingbarn.

Men idag hade inte Eliasson några ömmande ord för varken terrorister eller mördare. Däremot ville han inte helt och hållet lova att terrordåd till hundra procent kan undvikas i Sverige.

– Man kan aldrig vara säker, så är det. Men samtliga svenska myndigheter är på tårna för att förhindra, sade han.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag