Löfven: Förbud mot rasistiska organisationer ska utredas

Stefan Löfven (S). Foto: Nyheter Idag
  • Söndag 9 aug 2020 2020-08-09
E-post

Regeringen tillsätter en utredning som  ”ska överväga om det bör införas ett förbud och ett särskilt straffansvar för de som deltar i en rasistisk organisation, samt hur ett förbud mot rasistiska organisationer kan se ut”. Det skriver Sveriges statsminister Stefan Löfven i ett inlägg på Facebook på lördagen.

Läs även: Löfven kommenterar inte mordet på tolvåriga flickan

”Många av oss har tagit del av eller sett hur vänner, kollegor eller familjemedlemmar behandlas olika på grund av ursprung, hudfärg eller tro” skriver Löfven i inlägget, och tar sedan upp en artikel publicerad av Dagens Nyheter den 2 augusti där sex personer med afrikansk bakgrund intervjuas om rasism.

”För att trycka tillbaka rasistiska strukturer och idéer, som har haft fäste i vårt land sedan länge och som kommer att ta lång tid att utradera, krävs ett systematiskt och djupgående arbete” skriver Löfven och redovisar åtgärder hans regering vidtagit på området.

Bland annat har man upprättat ”Sveriges första nationella plan mot rasism och hatbrott” och ”gett länsstyrelserna i uppdrag att öka kunskapen och medvetenheten bland aktörer på arbetsmarknaden om rasism, med fokus på afrofobi”.

Med hänvisning till Säkerhetspolisen skriver Löfven sedan att ”den våldsbejakande högerextremismen” växer och är ”ett hot mot vår demokrati”, varför man utreder ett förbud mot rasistiska organisationer, med redovisning i februari nästa år.

Läs även: Malmölistan: Sänk Löfvens lön!

Läs även: SVEKET: Löfven säger ja till att EU-stöd betalas ut som bidrag

Bli PLUS-medlem

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag