Löfven försöker bilda ny regering – trots krav från C som MP inte accepterar

Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 5 jul 2021 2021-07-05
E-post

Stefan Löfven accepterar talmannens nominering att försöka bilda en ny regering. Men det blir ingen lätt uppgift, då Centerpartiet ställer krav för att släppa fram Löfven som Socialdemokraternas regeringspartner Miljöpartiet avvisar, samtidigt som den politiska vilden Amineh Kakabaveh, tidigare V, har en lång kravlista för sin röst som för närvarande är nödvändig för Löfven. 

Centerpartiets partistyrelse vill släppa fram Stefan Löfven som statsminister, samtidigt som partiet i övrigt går i opposition och lägger en egen budget i höst, rapporterar Svenska Dagbladet.

I utbyte för att släppa fram Löfven ska C kräva att regeringen driver igenom förslagen i strandskyddsutredningen, äganderätten i skogen samt fullföljer reformen om arbetsrätten.

Lyssna även på: Regeringskrisen II: Löfvens återkomst?

Svenska Dagbladets uppgifter bekräftas av Annie Lööf (C) på en pressträff på måndagen.

– Vi har beslutat oss för att skapa en friare roll för Centerpartiet. Vi kommer därför att gå i konstruktiv opposition, säger Lööf.

Centerpartiets krav avfärdas emellertid av Miljöpartiet, som ingår i Stefan Löfvens regering.

– Vi har landat i att vi inte kan ställa upp på de krav som C ställt när det kommer till strandskyddet och skogen. Vi tänker inte förhandla bort skydd av naturen och allemansrätten, säger Per Bolund (MP) till Svenska Dagbladet.

C.s krav ingick tidigare i januariavtalet, som Miljöpartiet var med och kom överens om. Men enligt Bolund går C:s nya krav betydligt längre än det som ingick i januariavtalet.

– Både när det gällde strandskyddet och skogen fanns det en balans i januariavtalet. Den har Centerpartiet plockat bort, säger Bolund.

MP:s andra språkrör Märta Stenevi säger till SvD att C:s krav är för hårda för att accepteras av MP.

– Vi uppfattar detta som ett ultimativt bud från C och har ägnat flera dygn åt att komma fram till en lösning, men läget är för stängt och ultimativt för att vår partistyrelse ska kunna gå med på det, säger Stenevi till SvD.

På pressträffen stod Annie Lööf emellertid fast vid att det finns en överenskommelse mellan C och regeringspartierna S och MP.

– Vi har en uppgörelse med regeringen, där både S och MP ingår, och det ska ha förankrats i regeringen. Det är vår överenskommelse som vi landade i igår. Övriga frågor får ställas till MP, säger Annie Lööf enligt Aftonbladet.

Samtidigt räcker inte rösterna från S, C, MP och V för att släppa fram Stefan Löfven som statsminister. Mandat nummer 175 innehas av den politiska vilden Amineh Kakabaveh, tidigare V, som på fredagen tillkännagav ett antal krav för att släppa fram Löfven i ett inlägg på Facebook.

Amineh Kakabavehs krav

1. Bort med vinstjakten och stoppa miljarderna till riskkapitalister.

2. Bort med religösa skolor som upprätthåller hedersnormer, jihadromantik, utanförskap, segregation med mera.

3. Ta bort skatter för fattiga pensionärer som tjänar mindre än 16000kr

4. Höj statsbidragen till fattiga kommuner och regioner

5. Utvärdera all integrations projektet och arbetet emot hedersförtryck - de miljardsatsningarna som inte alltid led till någon förändring utan mer etnisk och köns segregation . Man ska lyfta goda exempel och de som inte bidrar med demokrati och jämställdhet ska absolut inte erhålla skattemedel/ bidrag.

6. Ta bort punkt 9 i Januariavtalet* ( Sverige har fått nog av vinstjakten ).

7. Värnskatten ska återställas.

8. Fastighetsskatten för miljarderna ska återställas.

*Punkt 9 i januariavtalet säger att "Regeringen kommer inte att driva eller arbeta vidare med förslag om vinstförbud eller andra förslag med syftet att införa vinstbegränsningar för privata aktörer i välfärden".

Läs även: Kristersson ger upp – kritiseras av Annie Lööf: ”Är förvånad över att Ulf Kristersson inte ens tagit kontakt”

Nyheter Idags politiska kommentator Arvid Hallén konstaterar att Amineh Kakababeh är över 50 och därmed har rätt till full riksdagspension fram till hon fyller 65, vilket gör att hon saknar ekonomiska incitament att undvika ett extra val.

–  De nya, mindre generösa reglerna gäller riksdagsledamöter som kom in i riksdagen efter 2014, och hon kom in innan dess, säger Hallén.

–  Om det skulle bli ett extra val nu och hon blir av med sin plats i förtid, kommer hon ändå få full riksdagspension till hon blir 65. Så hon har ingenting att förlora rent ekonomiskt på att vara hård och djärv.

Så det här betyder att hon inte har något skäl att backa från något av sina ganska hårda krav?

– Det beror ju på vad det är hon försöker uppnå här. Om det är så att hon faktiskt vill få igenom några punkter – jag ser det som extremt osannolikt att hon skulle få igenom alla de här punkterna – så är det en vanlig förhandlingsmetod att gå ut orimligt högt, så att man sedan i förhandlingen kommer ned till något alla kan vara nöjda med.

–  Men när man ser på hur hon formulerat det här får man inte intryck av att hon söker en uppgörelse riktigt.

– Sedan finns det en möjlighet att hon kan bli irrelevant om ett antal liberalpartister skulle bryta sin partilinje. Det har varit en möjlighet hela tiden, men nu börjar det viskas lite mer tydligt att det här är på gång. Det är inget som är bekräftat med det sprids rykten.

Trots det svåra politiska läget har riksdagens talman Andreas Norlén nominerat Stefan Löfven som ny statsminister, en nominering Löfven accepterat. På en pressträff tillsammans med talmannen på måndag eftermiddag säger Löfven att Sverige behöver ”en handlingskraftig regering”.

– Även om läget är svårt behöver landet en handlingskraftig regering, säger Löfven enligt Aftonbladet.

– Nu är det bara att se till att man kavlar upp ärmarna och fortsätter arbeta. Vi har en budgetprocess framför oss och vår uppgift är att lägga fram en budget som accepteras av riksdagen, säger Löfven.

Löfven har tidigare sagt att han kommer avgå om Socialdemokraternas budget inte accepteras, och på pressträffen uppmanar han partierna i sin koalition att vara kompromissvilliga.

– Ingen kan få allt, men alla kan få något. Svenska folket måste få stabilitet och trygghet, säger Stefan Löfven.

Samtidigt säger Löfven att regeringens budget inte kommer att förhandlas med varken C eller V.

– Det är därför att jag säger vi behöver vara lyhörda, säger Löfven.

Omröstningen om Löfven som statsminister kommer ske på onsdag, och Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson säger att hans parti kommer rösta nej till Stefan Löfven, som han menar företräder en inkompetent regering.

– Vi kommer självklart att rösta nej till Stefan Löfven. Den regering han företräder är inkompetent, vi kommer att fortsätta våra försök att till varje pris byta ut den mot en konstruktiv kraft som prioriterar Sveriges verkliga problem, säger Jimmie Åkesson till Aftonbladet och fortsätter:

– Medan C, S, V och MP smider ränker och låtsas ta ansvar breder kriminaliteten ut sig, människor dör i vårdköer och pensionärer gräver efter burkar i kletiga soptunnor för att få ekonomin att gå ihop. Samtidigt bråkar regeringspartierna om strandskydd. Höj blicken, se människors verkliga vardag och agera därefter.

Läs även: Så ser spelplanen ut inför talmansrundorna

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag