Löfven: Gör det svårare att avsätta mig

Stefan Löfven (S). Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 30 jan 2019 2019-01-30
E-post 2413

SVERIGE I en intervju för Dagens Nyheter luftar Stefan Löfven (S) idén att det bör vara svårare att avsätta statsminister och regering. På sociala medier får statsministerns förslag hård kritik.

I Dagens Nyheters intervju, som citeras av Expressen, säger Stefan Löfven att han ännu inte diskuterat frågan med talmannen men att det är hans egna funderingar och ”en rimlig tanke”.

– Regeringsbildningen tog fyra månader, och det var nödvändigt för det är en komplicerad process, men det kanske är något man ska fundera över. Jag har inget konkret förslag men vi ska kanske fundera på om vi i Sverige också borde ha den ordningen att innan man avsätter en statsminister och regering så ska man i samma stund ha ett alternativ, säger Stefan Löfven.

På sociala medier har flera reagerat över utspelet. ”Nu luftar Löfven tankar om att lagstifta sig kvar vid makten”, skriver högerdebattören Rebecca Weidmo Uvell på Twitter. Enligt henne kräver förslaget dock en grundlagsändring, vilket ”tack och lov” gör det svårt för Löfven att förverkliga sin idé.

Komikern Aron Flam kallar förslaget en ”Maduro-lag”.

På Twitter har fler kommenterat.

Läs även: JÖK öppnar för mer invandring: ”Klimatflyktingar” ska få asyl

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag