Löfven i Washington: Regeringen Reinfeldt bär skulden för massinvandringen

Löfven och Trump på presskonferens. Foto: Youtube
  • Onsdag 7 mar 2018 2018-03-07
E-post 2162

USA Under en presskonferens i Vita Huset i Washington lade statsminister Stefan Löfven skulden för den stora invandringen till Sverige på den tidigare Alliansregeringen.
– Vi ärvde en lagstiftning som inte var hållbar, sade han.

På tisdagen träffade statsminister Stefan Löfven USA:s president Donald Trump i Washington. På kvällen hölls en presskonferens där de två besvarade journalisternas frågor. En korrespondent från nyhetsbyrån TT frågade Trump vad han tyckte om situationen i Sverige och landets invandringspolitik.

– Säkerligen har ni problem med invandringen, det har orsakat problem i Sverige. Jag var en av de första att säga det – fick lite skäll, men det var okej för det visade sig att jag hade rätt. Men ni har ett problem, och jag vet att problemet kommer att långsamt försvinna, förhoppningsvis snabbt försvinna, sade Donald Trump.

Under tiden som Trump svarade log statsminister Löfven och verkade något besvärad av presidentens svar. Senare fick statsministern själv en fråga om invandringen och att han tidigare hade kritiserat Trump för att koppla samman invandring med ökad brottslighet. Den amerikanska reportern frågade om han fortfarande står för kritiken mot presidenten.

Ohållbar lagstiftning

– För det första, Sverige har sin beskärda del av utmaningar inrikes, ingen tvekan om det. Vi ärvde en lagstiftning som inte var hållbar, lagstiftning om invandring. Vilket betydde att under 2015 tog vi emot 163 000 flyktingar som sökte tillflykt. Kom ihåg att vi är ett land av 10 miljoner invånare, så det var mycket. 70 procent av dem kom från september till december vilket betydde att det blev en dramatisk ökning. Vi ändrade lagstiftningen, så nu har vi minskat antalet flyktingar som kommer till Sverige och också satt press på de andra EU-länderna att ta sin del av ansvaret.

Han fortsatte sedan att tala om brottsligheten, dock utan att göra några kopplingar till invandringen.

– Vi har också problem med brottslighet, organiserad brottslighet i Sverige, skjutningar, men det är inte som att det finns några no go-zoner. Vi har hanterat det, jag hanterar det varje dag, sade Löfven.

Se i efterhand: Presskonferens med statsminister Stefan Löfven och president Donald Trump

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag