Löfven inte orolig för nytt migrantkaos: ”Inga faktorer som drar till Sverige”

Bild: Nyheter Idag/FT Bild
  • Måndag 14 okt 2019 2019-10-14
E-post 2352

Stefan Löfven är inte orolig för att migranter kommer söka sig till Sverige om Turkiets invasion av norra Syrien leder till en ny migrantvåg, då han menar att det inte längre finns ”faktorer som drar till Sverige”. Något som ifrågasätts av flera debattörer på sociala medier.

På måndagen träffas EU:s utrikesministrar för att diskutera ett vapenembargo mot Turkiet, något Sverige är för.

Men Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har flera gånger hotat EU med att släppa lös en ny migrantvåg som under hösten 2015 – samtidigt som tusentals kurder och andra flyr från krigszonen medan hundratals IS-terrorister lyckats fly från fängelse och läger i norra Syrien.

Flera partiledare uttryckte oro inför situationen till Aftonbladet efter söndagens partiledardebatt i Agenda på SVT.

– Det är helt förfärligt. Människor flyr i tusentals för sina liv. Kurderna, som stått upp för oss och sig själva i kampen mot IS, riskerar att förgöras på grund av Erdogan. Det är oerhört allvarligt och här måste EU verkligen trycka på, säger Annie Lööf (C) som anser att Sverige bör förbereda sig på nya migrantströmmar.

– Och vi i Sverige måste rikta om vår migrationspolitik till fler lagliga vägar, så att vi kan hjälpa dem som är allra mest utsatta, säger Annie Lööf.

Läs även: ”Vi kommer öppna portarna” – Erdogan hotar med att skicka miljontals migranter till Europa

Ulf Kristersson (M) tror inte Sverige kommer klara av en ny våg av migranter.

– Det tror jag i grund och botten inte. Sverige måste dra lärdom av vad som hände förra gången. Det är ett övertydligt bevis på att Sverige inte kan vara det land som tar emot lejonparten av flyktingar som kommer till Europa, säger Kristersson till Aftonbladet.

Statsminister Stefan Löfven (S) är emellertid inte orolig, då han inte tror att migranter kommer söka sig till Sverige i högre grad.

– Vi har sett till att anpassa svensk lagstiftning till övriga EU så nu har vi en likvärdig, vi har alltså inga faktorer som drar till Sverige utan vi har precis samma lagstiftning som alla andra. Och det är det vi ska fortsätta med, säger Löfven.

Statsministerns resonemang får kritik på sociala medier.

Tidigare fick migranter full föräldraledighet retroaktivt för de barn de hade med sig till Sverige, men från och med 1 juli 2017 har föräldrar som migrerat rätt till 200 dagars föräldraledighet om barnet kommer till Sverige under sitt andra levnadsår. Om barnet kommer till Sverige efter det andra levnadsåret har föräldrarna rätt till 100 dagar.

”De gamla reglerna ledde till att det uppstod en överkompensation i förhållande till det behov av ledighet och ersättning som föräldrar med äldre barn har, där utrikes födda med äldre barn fick tillgång till samma antal dagar som om barnet vore nyfött” skriver Migrationsinfo.

Ledarsidornas Johan Westerholm konstaterar i ett inlägg på Facebook att ”det som drar, och hela tiden har dragit, är ersättningssystemens utformning och kanske ffa regelverken för kommunernas ekonomiska försörjningsstöd” och konstaterar att en migrant i Tyskland kan få en ersättning på 184 euro per månad medan motsvarande siffra för Sverige med nuvarande kronkurs är 268 euro.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag