Löfven pragmatisk om Svoboda

Stefan Löfven. Foto: Chang Frick / Nyheter Idag
  • Söndag 16 mar 2014 2014-03-16
E-post 0

UKRAINA Efter kvällens debatt i SVT-agenda mellan de bägge partiledarna passade Nyheter Idag på att fråga Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven om hur Socialdemokraterna ställer sig till det högerextrema partiet Svoboda.

I en radiointervju vägrade Carl Bildt att tydligt markera avstånd till det högerextrema partiet Svoboda, något Nyheter Idag tidigare rapporterat om. Tidningen Expo har länge beskrivit Svoboda som högerextrema, närapå nazister. När Nyheter Idag sökt företrädare för Expo om en kommentar till Bildts hållning gentemot Svoboda lyckades vi inte få någon, men nu har de iallafall bloggat om saken.

Inte heller Stefan Löfven markerar något tydligt avståndstagande. Istället nöjer han sig med att slå fast att Socialdemokraterna har helt andra värderingar än Svoboda.

– Vi har uttryckt att Svoboda är ett parti som har helt andra värderingar än oss och något som vi inte alls står för. Däremot får man också inse att det är en regering där Svoboda ingår och ska [den svenska] regeringen ha kontakt med dem så får man också ha kontakt med Ukrainas regering. Där är skillnaden, sitter du i regeringen så måste du också hantera den lagligt utsedda regeringen [i Ukraina], säger Stefan Löfven till Nyheter Idag.

Menar att man får acceptera att Svoboda ingår i Ukrainas regering

Det är hittills Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna som har reagerat mot att Svoboda nu ingår i den Ukrainska regeringen. Nyligen poängterade riksdagsledamoten Julia Kronlid (SD) i en riksdagsdebatt att i Sverigedemokraterna hade Carl Bildt blivit utesluten för sin hållning gentemot Svoboda.

Men när vi upprepar vår frågeställning till Stefan Löfven angående Svoboda väljer han att fortsätta vara pragmatisk.

– Jag sade det förra söndagen på Agenda att jag hade inte haft svårt att uttala att Svoboda är ett parti som står för värderingar som vi är långt, långt ifrån. Däremot ingår de i den Ukrainska regeringen och då får man acceptera det att ska man ha kontakt med den Ukrainska regeringen så finns Svoboda med där, förklarar Löfven för Nyheter Idag.

Samtidigt vägrar Socialdemokraterna föra samtal med Sverigedemokraterna

På hemmaplan däremot lyser pragmatismen med sin frånvaro från såväl Socialdemokraterna som andra partier. Hittills har inget parti i riksdagen offentligt försökt att inleda samtal eller dialog med Sverigedemokraterna, trots att de snart har suttit fyra år i riksdagen.

Som en jämförelse har Svoboda även kontakter med ett svenskt parti som heter Svenskarnas Parti, vilket beskrivs som en direkt arvtagare till det nedlagda Nationalsocialistisk Front, vilket ansågs vara ett öppet nazistparti. Tidigare har Svoboda kallat sig ”social-nationalister”.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag