Löfven ringer runt till kommuner – för att stoppa SD

Stefan Löfven. Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 27 sep 2018 2018-09-27
E-post

SVERIGE I ett Facebook-inlägg på onsdagen berättar statsminister Stefan Löfven (S) att han har ringt runt till olika kommuner där socialdemokrater samarbetar över blockgränsen – för att stänga ute Sverigedemokraterna.

I 195 kommuner har inget av de traditionella blocken fått egen majoritet, skriver Stefan Löfven. Det innebär att Socialdemokraterna måste samarbeta över blockgränsen om man ska lyckas stänga ute SD från inflytande. Löfven har ringt runt till några av de kommuner som han menar kan visa vägen för hur hela landet kan styras.

Han nämner Södertälje där Socialdemokraterna har inlett ett samarbete med Miljöpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna. I Botkyrka finns en majoritet bestående av S, KD, MP, C samt Liberalerna. I landstinget i Kalmar har S bildat en koalition med C och L.

Han tar också upp Mörbylånga på Öland som en god förebild. För första gången någonsin har kommunen fått en socialdemokratisk kommunstyrelseordförande, Matilda Wärenfalk, som enligt Löfven har visat hur ”ett pragmatiskt samarbete med bland annat Centerpartiet kan föra kommunen framåt”.

På torsdagen kommer talman Andreas Norlén hålla samtal med samtliga partiföreträdare för att ta fram förslag till ny statsminister, sedan Löfven röstades bort av en stor majoritet i riksdagen. ”Sverige är ett för litet land för stora konflikter. Jag är beredd att tillsammans med andra ta ansvar för Sverige”, skriver Löfven på Facebook.

Läs även: UD-personalens mardröm: SD får inflytande

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag