UD-personalens mardröm: SD får inflytande

SD-ledaren Jimmie Åkesson. Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 25 sep 2018 2018-09-25
E-post 1158

STOCKHOLM Ett upprop för bibehållen värdegrund cirkulerar på UD, rapporterar Ledarsidorna.se. Uppropet som undertecknats av minst 65 medarbetare ifrågasätter om tjänstemännen ska vara lojala mot en ny regering eller ett regeringsunderlag som man upplever inte skulle respektera ”värdegrund och policys inom mångfald och icke-diskriminering”.

Uppropet ifrågasätter ifall regeringskansliet ”kan garantera att nästa regering eller regeringsunderlag inte kommer att urholka RK:s värdegrund och policys inom mångfald och icke-diskriminering”. Att uppropets författare skriver ”regeringsunderlag” tycks innebära att även ett passivt sverigedemokratiskt stöd till en alliansregering anses utgöra ett hot mot värdegrunden.

Enligt Johan Westerholm på ledarsidorna.se pekar uppropet implicit ut ”alla andra regeringar än en socialdemokratisk som fientligt inställd till personer med olika handikapp, etniskt ursprung eller annan sexuell läggning än heterosexuell”.

Ifrågasätter om tjänstemän ska vara fortsatt lojala

Uppropet ställer också frågan om lojaliteten med regeringskansliet har företräde framför värdegrunden, samt vad det innebär för UD-tjänstemännen att företräda sin arbetsgivare regeringskansliet ”om företrädare för regeringen och/eller partier i regeringsunderlaget menar att vissa tjänstemän med hänsyn till deras bakgrund – t.ex judar, samer eller muslimer – inte är ’svenskar’?”.

Att just samer och judar inte skulle vara svenskar är ett påstående som förknippas med Sverigedemokraternas avgående andre vice talman Björn Söder. I juni sade Söder till SVT att hans uttalanden misstolkats och att han i själva verket stått upp för minoriteternas rättigheter.

– Det är upp till varje individ att själv identifiera sin nationstillhörighet. När jag talar om minoriteter är det till stöd för deras särskiljning och särskilda rättigheter. Att anklaga mig är att vrida det hela 180 grader och medvetet misstolka, sade Söder.

Ledarsidorna.se skriver att 65 personer undertecknat det material sidan tagit del av, bland annat Eftaim Gomez, chef för FN-enheten och tillsatt av Margot Wallström.

Läs även: Så stoppas Björn Söder: ”Socialdemokraterna röstar med kommunisterna”

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag