Löfven vill bilda blocköverskridande regering – för att stänga ute SD

Stefan Löfven (S) och Jimmie Åkesson (SD). Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 4 sep 2018 2018-09-04
E-post 3673

SVERIGE Med mindre än en vecka kvar till valet skriver statsminister Stefan Löfven (S) på DN Debatt att han ”står till förfogande” för att leda en blocköverskridande regering. Syftet: Att stänga ute Sverigedemokraterna från allt inflytande.

”Det går bra för Sverige”, inleder statsministern sin debattartikel och berömmer sin egen regering för de framsteg som har gjorts under den senaste mandatperioden. Men, säger han, det finns fortfarande ”utmaningar” att ta tag i och därför behöver Sverige en stark regering.

Löfven menar att den partikonstellation som fått flest mandat också ska få bilda regering. Men inget av de stora blocken ser ut att få egen majoritet efter valet, och Löfven kallar blockpolitiken ”förlegad”. Han säger sig vara redo att leda en blocköverskridande koalitionsregering – för att stänga ute Sverigedemokraterna från inflytande.

”Alternativet är att ge makt till Sverigedemokraterna, ett rasistiskt parti med nazistiska rötter. Det kommer jag aldrig att medverka till”, skriver statsministern.

Målet är alltså att bryta blockpolitiken, men Löfven menar att det är de borgerliga partierna som stretar emot. Ulf Kristersson och Moderaterna vill helst ta makten med hjälp av SD, enligt statsministern. ”Han är därmed beredd att ge makt åt ett parti som gör skillnad på folk och folk, som vill urholka kvinnors rättigheter, lämna EU och som inte är säkerhetspolitiskt trovärdigt”, skriver Löfven.

Hans slutsats är att den framtida regeringen troligen måste samarbeta över blockgränserna eller med SD – och för honom är det ett enkelt val: ”Jag kommer aldrig att samarbeta med eller göra mig beroende av Sverigedemokraterna.”

På Twitter har debattartikeln fått både ris och ros.

Läs även: Löfvens skärpta migrationspolitik: Ett nytt Malmö på fyra år

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag