Löfven vill prioritera skärpta straff – för hat mot politiker

Stefan Löfven. Foto: Sandra Skillingsås
Stefan Löfven. Foto: Sandra Skillingsås
  • Torsdag 24 maj 2018 2018-05-24
E-post 3010

SVERIGE Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, har släppt en rapport som visar att politiker ibland utsätts för hat och hot på internet. Detta får statsminister Stefan Löfven att reagera kraftigt och kräver nu skärpta straff.

Enligt en rapport som tagits fram av Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, utsätts politiker för kränkande kommentarer och påhopp på sociala medier, det uppger TT.

LÄS ÄVEN: Alice Bah Kuhnke vill att folket ger blommor till hotade politiker

Resultatet från undersökningen visar att ungefär 20 procent av alla kommentarer om sex kommunstyrelseordföranden kan räknas som någon form av hat, hot eller kränkningar.

SKL:s ordförande Lena Micko (S) tycker att det är väldigt tråkigt att läsa rapporten.

– Ja, det tycker jag och tonen har blivit allvarligare, att det vänder sig mer mot personen och inte politiken. Och det har blivit brutalare och särskilt mot kvinnor. Det är vanligare än vad man tror och många drar sig för att anmäla och vi försöker uppmärksamma att man måste ta det på allvar, säger hon till TT.

Även statsminister Stefan Löfven har läst rapporten och kräver nu åtgärder för att skydda politiker.

– Att förtroendevalda attackeras på det här sättet är vidrigt. Vi måste se upp även i vårt land hur demokratin ska vårdas och utvecklas. Det är klart att människor som utsätts för det här tänker sig för både en och två gånger innan man låter sig återväljas, och då är risken att färre och färre vill göra detta, säger Löfven, till TT.

– Därför ser vi nu över straffskärpningen, och det gäller både journalister och politiskt förtroendevalda. Vi måste se till att det blir hårdare straff, säger han.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag