Löfvens coronasuccé – belönas av väljarna i nya SVT/Novusmätningen

Stefan Löfven (S). Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 28 maj 2020 2020-05-28
E-post 4278

STOCKHOLM Stefan Löfven och Socialdemokraterna fortsätter att öka i opinionsmätningarna. I senaste SVT/Novus får S 31,5 procent. ”Ja vad skall man säga. Regeringsbärande partiet rider fortfarande på svenskarnas förtroende för svensk hantering av Coronapandemin”, skriver Torbjörn Sjöström, Novus vd i en kommentar.

I den senaste opinionsmätningen från SVT/Novus får S 31,5 procent. Sedan coronapandemin drog in över Sverige i mars har partiet gått kraftigt uppåt i opinionen. I Novus februarimätning var SD fortfarande största parti med 23,9 procent av stödet.

Läs mer: 95 nya dödsfall i covid-19 rapporterade – totalt 4 220

Därefter har S gått upp 8,3 procentenheter medan SD tappat 5,9 procentenheter och i majmätningen får 18,0 procent. M ökar och går om SD.

– Vi har nu en ny situation där Moderaterna och Sverigedemokraterna är ungefär lika stora, vilket vi inte är vana vid att se den senaste tiden, säger Torbjörn Sjöström, vd för Novus till SVT.

Sjöström skriver i en kommentar att S just nu är Sveriges klart största parti.

”Om det kommer hålla sig vet man så klart inte. Det enda vi vet är att väljarrörligheten är enormt stor och förändringar kan ske när som. Förtroendet är drivkraften bakom. Vilka partier litar man på skall vara bäst för Sverige och individuella intressen och värderingar.”

För Liberalerna är det fortsatt nattsvart. Partiet får 3,0 procent och har bara varit över fyraprocentsspärren en enda månad i Novus mätningar sedan valet 2018 – i juni 2019.

– Ja, de har det svårt i opinionen. Det är en marginell skillnad jämfört med förra månaden och det är långt upp till fyraprocentspärren, säger Torbjörn Sjöström.

SVT/Novus maj Förändring sedan förra månaden inom parantes

M 19,2 (+0,5)
L 3,0 (+0,2)
C 8,1 (+0,4)
KD 5,5 (-0,6)
S 31,5 (+1,1)
V 9,4 (-0,1)
MP 4,1 (+0,3)
SD 18,0 (-1,7)

Stöd Nyheter Idag

Hej. Vi hoppas att du gillar den här artikeln.

Om du sätter värde på det vi gör, bli prenumerant. Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag