Löfvens gamla fackförbund blir feministiskt

Foto: Nyheter Idag / Ted Eytan / CC BY-SA 2.0
  • Måndag 26 dec 2022 2022-12-26
E-post

Fackförbundet IF Metall, som Stefan Löfven tidigare var ordförande för, ändrar sina stadgar. Från och med i början av december räknas det som ett ”feministiskt fackförbund” och vill man bli förtroendevald behöver man tillskriva sig fackets värderingar.
– Det här är något som man hittar på för att man fortfarande ska kunna hålla tusentals människor utanför, säger Magnus Persson (SD), ordförande för riksdagens arbetsmarknadsutskott, till SVT.

Enligt IF Metalls förbundssekreterare Martin Gunnarsson finns det giltiga skäl till varför fackförbundet nu beskriver sig som feministiskt.

– Vi ser att det finns ett grundläggande fenomen som gör att kvinnor ofta i arbetsmarknadssammanhang, och även i andra sammanhang, behandlas sämre och det vill vi ändra på, säger Gunnarsson till SVT.

Läs även: Facklig kurs var valpropaganda: ”Om du inte röstar S har du inget här att göra”

Huruvida det är en majoritet av fackets medlemmar som identifierar sig som feminister kan Gunnarsson inte svara på. Vad han däremot kan svara på är om man kan vara aktiv inom SD och samtidigt vara förtroendevald för IF Metall. På den frågan är svaret nej.

Magnus Persson (SD) är inte imponerad över fackförbundets nya påfund.

– Vem avgör om jag är feminist? Vem avgör om jag inte delar synen på alla människors lika värde? Är det styrelsen inom IF Metall som ska avgöra det? frågar sig Persson.

Arbetsmarknadsutskottets ordförande blev själv utesluten från sin förtroendepost inom LO-förbundet Byggnads till följd av engagemanget i SD. Han menar att IF Metalls nya stadgar är ett sätt att hålla dörren stängd för flera människor.

Åren 2006–2012 var Sveriges tidigare statsminister Stefan Löfven förbundsordförande för IF Metall. Han avgick efter att ha blivit vald till Socialdemokraternas partiledare den 27 januari 2012.

Läs även: Facken sluter upp bakom Löfven: ”Denna politik behöver fortsätta”

Läs även: SD-politiker petad från fackuppdrag

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag