Löfvens svar efter Kilmordet: Mer resurser till vården

Stefan Löfven (S). Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 4 jul 2019 2019-07-04
E-post 2061

KIL En 19-årig afghansk asylinvandrare med psykiska problem har erkänt mordet på en 69-årig kvinna i Kil. När statsminister Stefan Löfven (S) besökte Värmland under onsdagen kommenterade han dådet och slog fast att den psykiska hälsovården behöver mer resurser.

För en vecka sedan hittades den 69-åriga kvinnan död i sitt hem i Kil och i närheten kunde polisen gripa en 19-årig man. Under helgen häktades han och erkände då mordet under häktningsförhandlingen, enligt GT.

Afghanen ansökte om uppehållstillstånd i Sverige 2015 och fick avslag 2017, vilket han överklagade och fick därmed rätt att stanna i landet i väntan på nästa beslut.

Nya Wermlands-Tidningen rapporterar att 19-åringen har lidit av psykisk sjukdom under en längre tid och skrevs ut från psykiatrin samma dag som mordet inträffade. Han fick då bo hos den 69-åriga kvinnan, som var engagerad i att hjälpa ensamkommande asylinvandrare.

Under Stefan Löfvens besök i Värmland kommenterade han mordet och läget i psykiatrin.

– Det ska finnas mer resurser inom vård och omsorg, inte minst den psykiska hälsovården. Vi har för långa köer, till exempel till barn- och ungdomspsykiatrin, säger han till Nya Wermlands-Tidningen.

Någon lagändring vill han dock inte ha.

– Det är ju professionen som måste göra bedömningen om man ska skriva ut en patient eller inte. Men vi behöver ännu mer kunskap om metoder och analyser, säger Löfven.

Den 19-årige mannen har alltså redan erkänt brottet och det är nu upp till polis och åklagare att hitta belägg för att han talar sanning. Några ögonvittnen till händelsen finns inte och åklagare Cecilia Aronsson säger till Nya Wermlands-Tidningen att man vet ”på ett ungefär” hur kvinnan dödades.

Läs även: Kilbo om ensamkommande mördaren: ”Vi vet inte vad han varit med om”

Stöd Nyheter Idag

Hej där.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag