Lokalkändis kränkt över toaskylt på Dollarstore

Skylten från skämthyllan till vänster och den nya, "genus-säkrade" skylten till höger.Foto: evanne.se samt privat
  • Onsdag 23 aug 2017 2017-08-23
E-post 5788

LULEÅ En toaskylt på Dollarstores skämthylla kränker lokalkändisen Mió Evanne. Dollarstores VD Peter Ahlberg tar kritiken på allvar och lovar att vidta ”en genus-garanterad åtgärd”. I ett mejl skriver han att ”vi skapar nya skyltar som kränker alla, och på så sätt balanserar vi upp, och diskrimineringen smetas ut”. 

I ett blogginlägg som börjar med att nämna både Donald Trump och Adolf Hitler går Luleås lokalkändis Mió Evanne till attack mot Dollarstore. En vän till Evanne har fotograferat en toaskylt som går att köpa på Dollarstore. På skylten syns en kvinna sitta på toa samtidigt som en man tittar över kanten på toabåset.

En identiskt tema har tidigare funnits på Tunaskolan i Luleå i form av en väggmålning, något som då blev en stor snackis i medier.

– Alla vet ju det. Vi blev ju upplysta vi luleåbor. Att ”nej, det där kanske var okej förut men nu är det inte det.”. Det lärde vi oss för fyra år sedan men uppenbarligen inte, säger Evanne till lokaltidningen NSD.

Evanne säger till tidningen att om Dollarstore plockar bort toaskylten ur sitt sortiment kan Dollarstores varumärke stärkas. Men det stannar inte där, i ett blogginlägg resonerar han även skylten kan vara brottslig.

”Det som förbryllar mig är att du säljer en skylt som gestaltar något straffbart, ett sexuellt ofredande. Är det tillåtet att sälja sådana skyltar ens? Jag menar räknas inte det som uppviglande?”, skriver han på sin blogg.

VD:n Peter Ahlberg kontrar: Trycker upp fler toaskyltar

Dollarstores VD Peter Ahlberg har svarat Mió Evanne i ett mejl där han förklarar att han omgående tänker åtgärda den kränkning Evanne beskriver. ”Jag har nu bett om ytterligare en ny skylt där en kvinna hänger över båset”, skriver Ahlberg.

”Känns det mindre ’kränkande'”? fortsätter Ahlberg och förklarar att den gamla skylten, som möter kritik, blir kvar i sortimentet.

Detta svar får Evanne att ta till storsläggan i sin kritik. ”Du skriver att du väljer att ha kvar den gamla skylten i sortimentet och jag i min tur väljer att ALDRIG MER SÄTTA MIN FOT PÅ DOLLARSTORE”, skriver han i sin blogg.

Svaret till SR P4: ”En genus-garanterad åtgärd”

Även Sveriges Radio P4 Norrbotten har kontaktat Peter Ahlberg med anledning av den kritik Evanne framför om toaskylten. I ett svar till P4, som Nyheter Idag tagit del av, lägger Ahlberg ut resonemanget om den omdiskuterade skylten.

”Den ack så infekterade genus-debatten-i Sverige gör vardagen svår för den krympande skapa-lydnad-minoriteten. Skyltar på DollarStore’s skämt-hylla ger upphov till förnedring, kränkning. Mio känner sig också, tyvärr, äcklad”, skriver Ahlberg och kallar Evannes kritik för ”politisk tröttsam korrekthet”.

Men han lovar att vidta ”en genus-garanterad åtgärd”.

”Vi skapar nya skyltar som kränker alla, och på så sätt balanserar vi upp, och diskrimineringen smetas ut. Skyndsamt går skyltar i tryck. Ute i handeln lagom till julförsäljningen”, meddelar han Sveriges Radio.

I ett tidigare utspel ville Dollarstores VD Peter Ahlberg skicka journalister på SVT till Nordkorea. Dollarstore ökade försäljningen rejält efter det utspelet, något Nyheter Idag tidigare berättat.

Ska du handla på Dollarstore?
12873 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag