Lööf (C) vägrar svara på fråga om kopplingen mellan invandring och kriminalitet

Bild: Faksimil SVT
  • Tisdag 8 sep 2020 2020-09-08
E-post 1485

Centerpartiets partiledare Annie Lööf vägrar i måndagens Aktuellt svara på frågan om vad hon tycker om Ulf Kristerssons koppling mellan stor invandring och kriminalitet. Lööf säger också i utfrågningen att alla partier som suttit i regeringsställning de senaste decennierna har ett ansvar för kriminaliteten. Nyheter Idags genomgång visar emellertid att Centerpartiet, enligt Lööfs egen definition, hör till de partier som har mest ansvar för kriminaliteten.

Under en utfrågning i SVT:s Aktuellt vägrar Annie Lööf svara på frågan om vad hon tyckte om Ulf Kristerssons uttalande att kriminaliteten har en stark koppling till ”allt för stor invandring”.

Läs även: Löfven: ”Jag vill inte koppla brottsligheten till etnicitet”

När Aktuellts programledare Jon Nilsson först tar upp frågan, hänvisar Lööf till att de kriminella klanerna funnits i Sverige länge.

– Dom som har kommit till Sverige, som är dom här maffiafamiljerna, dom har kommit till Sverige för decennier sedan, och dom har ju bildat klaner, där dom har levt i totalt eget samhälle i förorterna. Det är en sorts enorm problematik som rättsstaten måste agera med full kraft emot.

När Nilsson åter ber om ett svar på frågan om kopplingen mellan invandring och kriminalitet säger Lööf att hon ”vill ha större fokus på att komma åt detta”, som att ge polisen ”de resurser och verktyg som krävs” och att ”slå sönder de strukturer som gör dessa klansamhällen möjliga”.

När frågan återkommer en tredje gång säger Lööf att hennes analys är ”att vi har misslyckats vad det gäller integration” och att hon vill ”ingjuta framtidstro och frihet” för människor i utanförskapsområden.

– Och därför vill jag ha mer fokus på vad vi ska göra för att få en bättre integration, för ökad trygghet men också till att ge polisen de resurser som krävs för att både komma åt gängkriminaliteten och slå sönder de strukturer som gör det möjligt för dessa maffialiknande klaner att ta över enskilda stadsdelar.

På frågan om vilket ansvar Centerpartiet har för situationen säger Lööf att: ”Vi har alla ett ansvar. Ulf Kristersson har också ett ansvar”.

– Och Centerpartiet? frågar Jon Nilsson.

– Och Centerpartiet. Vi har alla ett ansvar, alla partier som har suttit i regeringsställning under decennier. Vi har gjort för lite, och det handlar både om att vi har gjort för lite för integrationen, vi har gjort för lite för att så att säga ingjuta framtidstro i dessa utanförskapsområden. Hade vi sett till att ha färre sådana, att fler människor snabbare kände sig som en del av samhället, så hade vi haft en annan utveckling.

Läs även: DN/Ipsos: Majoritet av väljarna vill ha ny regering

Bli PLUS-medlem och läs

– Vilka partier som har mest ansvar för kriminaliteten enligt Annie Lööfs egen definition.

– Vad polisen säger om när de kriminella klanerna etablerade sig i Sverige.

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag