Löfven: ”Jag vill inte koppla brottsligheten till etnicitet”

Foto: SVT Play
  • Måndag 7 sep 2020 2020-09-07
E-post 2914

STOCKHOLM Enligt polisen finns minst 40 kriminella klaner verksamma i Sverige, som har kommit hit enbart i syfte att begå brott. Men statsminister Stefan Löfven vill ändå inte göra en koppling mellan invandring och kriminalitet.
– Jag vill inte koppla brottsligheten till etnicitet och exakt varifrån du kommer, sade han på måndagen.

På måndagen höll Stefan Löfven (S) och Annie Lööf (C) en pressträff om en ny välfärdssatsning. Det var då statsministern fick en fråga från TV4:s Ulf Kristofferson om biträdande rikspolischef Mats Löfvings uttalande om att minst 40 kriminella klaner är aktiva i Sverige.

– De har kommit till Sverige, påstår jag, enbart med syfte att organisera och systematisera kriminalitet, sade Löfving i Ekots lördagsintervju.

Läs mer: Polischef: ”Klanerna har kommit till Sverige enbart med syfte att organisera och systematisera kriminalitet”

Kristofferson frågade Löfven varför detta inte har kommit fram tidigare, och om statsministern var medveten om det.

– Den uppgiften hörde jag i samband med lördagsintervjun. Vi vet att vi har ett antal ledare, gäng, familjer kallar man det ibland, som är toppen på det här och där styrs mycket. Hur många de är – jag ska låta det vara osagt, det får andra uttala sig om. Men där har vi ett uppenbart problem, svarade Löfven.

Kristofferson fortsatte pressa statsministern:

– Det perspektiv som varit dominerande, åtminstone från ditt håll, är ju att det handlar om socioekonomiska faktorer. Det ska inte kopplas till invandring. Visar inte det Mats Löfving säger att det ändå finns en koppling om man säger att de kommer till Sverige bara för att begå brott?

– Vi ska agera på det som är fel, det som är brottsligt oavsett bakgrund, oavsett orsaken till det. Jag vill inte koppla brottsligheten till etnicitet och exakt varifrån du kommer, utan det är annat. Men det förtar ju inte att vi har en gemensam uppgift att se till att knäcka gängbrottsligheten. Gängen ska knäckas, så är det, sade Löfven.

Annie Lööf flikade in:

– Många av de här gängen och dess familjer har ju funnits i Sverige under decennier, ska man komma ihåg. Det är ju inte de senaste åren som dessa gäng har kommit, och jag tycker det är viktigt att man liksom slår fast det, sade hon.

Se inslaget här från 23.20.

Läs även: KD vill bygga fängelser utomlands – för utländska fångar

Stöd Nyheter Idag

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag