Lööf om M:s närmande till SD: ”Jag är sorgsen”

Foto: SVT Play
  • Måndag 31 aug 2020 2020-08-31
E-post

SVERIGE Centerledaren Annie Lööf är nu tillbaka på jobbet efter sin föräldraledighet. I en intervju för SVT:s Agenda säger hon att hon är ”sorgsen” över att M har öppnat för att budgetförhandla med SD.
– Jag är ganska bekymrad över att man väljer att sätta statens finanser i händerna på ett främlingsfientligt populistparti, säger hon.

I helgen återvände Annie Lööf till politiken efter att ha varit föräldraledig i nio månader. I Agenda fick hon bland annat frågan om hur hon ser på samarbetet med regeringspartierna S och MP.

C och L banade vägen för den S-ledda regeringens andra mandatperiod efter att ha skrivit under det så kallade Januariavtalet efter valet 2018.

– Jag tycker faktiskt att samarbetet har fungerat över förväntan. Regeringen har följt Januariavtalet – möjligtvis med en hel del knorr emellanåt, svarade Annie Lööf.

Tidigare i sommar öppnade M-ledaren Ulf Kristersson för att budgetförhandla med SD i en intervju för Expressen. Lööf fick frågan om vad hon tycker om det.

– Det är väl ganska givet vad jag kommer svara på den frågan. Jag är sorgsen över det beskedet för att Moderaterna var ju väldigt tydliga, och Ulf Kristersson har varit väldigt tydlig med att han varken ville samarbeta eller samtala med Sverigedemokraterna i politiska frågor. Och nu gör de tvärtom, säger hon.

– Jag är ganska bekymrad över att man väljer att sätta statens finanser i händerna på ett främlingsfientligt populistparti som jag tycker att Sverigedemokraterna är. Jag hoppas att de tänker om, säger Lööf som i stället förespråkar samarbeten i den politiska mitten.

– Jag tror på breda samtal i den breda politiska mitten, både med mina tidigare allianskollegor men också med den nuvarande regeringen. För det är där jag tror att vi kan hitta växtkraften för att få igenom politik framåt.

Det är knappast någon nyhet att Centerledaren inte är SD:s största fan. Ett av syftena med Januariavtalet var just att hålla SD borta från politiskt inflytande. En av de gånger som Lööfs starka antipati mot SD tog sig uttryck var i en partiledardebatt inför valet 2018, när Jimmie Åkesson pratade om den höga arbetslösheten bland invandrare.

Läs även: Konservativ majoritet i ny mätning från SVT/Novus

Läs även: Berggren: Konspiratorisk Reinfeldt har fel om Trump

Stöd Nyheter Idag

Hej. Vi hoppas att du gillar den här artikeln.

Om du sätter värde på det vi gör, bli prenumerant. Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag