Lööf röstar mot Kristersson – för att inte ge SD inflytande

Centerpartiets partiledare Annie Lööf. Foto: Chang Frick / Nyheter Idag
  • Tisdag 13 Nov 2018 2018-11-13
E-post 1722

SVERIGE Annie Lööf (C) meddelar nu att hennes parti kommer att rösta mot Ulf Kristersson i statsministeromröstningen på onsdag. Anledningen är att hon inte vill ge Sverigedemokraterna inflytande.

Nu står det klart att både Liberalerna och Centerpartiet kommer att rösta nej till Kristersson i riksdagen på onsdag. Till TV4 säger Annie Lööf att det handlar om det parlamentariska läget. Hon vill inte regera med stöd av SD utan söker hellre blocköverskridande samarbeten.

– Det är för att vi inte vill ge SD ett historiskt unikt inflytande i svensk politik, säger Annie Lööf.

– Det är ett historiskt vägval vi står inför, om vi ska ge ett högerpopulistiskt, nationalistiskt parti ett inflytande i svensk politik, säger hon till Sveriges Radio.

Kristersson har sagt att hans regering inte alls kommer att bli beroende av SD. Men för att Alliansen ska få igenom sin politik behöver man SD:s ja-röst. SD kommer då att kräva något i gengäld, menar Lööf.

Hon är öppen för samarbeten med de sex partier som ligger mellan ”ytterkanterna” Vänsterpartiet och SD. Kristdemokraterna är det enda parti som har sagt ja till att regera med Moderaterna.

Läs även: Källor: Björklund vill gå över till de rödgröna

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag