Lööf sade aldrig att hon skulle äta upp sin högersko

Foto: SVT Play
  • Måndag 28 jun 2021 2021-06-28
E-post 717

SVERIGE Annie Lööfs (C) flitigt citerade uttalande om att hon hellre skulle äta upp sin högersko än bli ett stödhjul åt Socialdemokraterna kom inte från henne utan hennes presschefs. Det framkommer nu, åtta år efter att citatet publicerades.

Annie Lööf har aldrig sagt att hon hellre käkar upp sin högersko än blir ett stödhjul åt Stefan Löfven. Det uppdagades när citatet kom på tal i söndagens Agenda där Centerledaren intervjuades om regeringsfrågan.

– Det var en medarbetare som sade detta, berättade Lööf.

Citatet om högerskon kommer från en intervju i Expressen 2013 och har förföljt Lööf sedan dess. Inte minst har det fått relevans sedan Centerpartiet blev ett stödparti till Löfvens regering efter senaste valet.

Expressen skriver nu att medarbetaren som Lööf syftar på var hennes dåvarande presschef Anna-Karin Nyman. Så här löd formuleringen i originalartikeln:

– Jag äter hellre upp min högra sko än att bli ett stödhjul till S. Småföretagen, de unga och landsbygden skulle förlora stort med en S-styrd regering, säger Annie Lööf via sin presschef Anna-Karin Nyman.

Nyman, som inte längre jobbar för Lööf, bekräftar att det var hon som låg bakom ordvalet.

– Det är inte hon som har formulerat sig så, utan det var jag som gjorde det, säger hon till Expressen.

På frågan om Nyman fick kritik för att ha uttryckt sig så för Lööfs räkning svarar hon nej.

Läs även: ”Kommer du äta upp din högersko?” – här lämnar Lööf presskonferensen efter Nyheter Idags fråga

Läs även: Arvid Hallén: Så kan Löfven sitta kvar som statsminister utan extraval

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag