Lööf: SD är ett hot mot den liberala demokratin

Foto: SVT Play
  • Måndag 21 feb 2022 2022-02-21
E-post

SVERIGE Om Sverigedemokraterna får ett betydande inflytande efter valet i höst är den liberala demokratin i fara. Det varnar Centerledaren Annie Lööf för i en intervju för Expressen, och kallar SD ”liberalismens värsta fiende”.

Centerpartiet var tidigare en del av den borgerliga Alliansen men profilerar sig nu främst som ett anti-SD-parti som valt att samarbeta med Socialdemokraterna.

– Det nya är att våra allianskollegor, som tidigare var lutade åt mitten, nu har öppnat upp för samarbete och förhandlingar med Sverigedemokraterna. Det är det stora skiftet i svensk politik, säger Annie Lööf.

– Centerpartiet står kvar. Vi tycker det är viktigt att ha fokus på sakpolitik, men också, i de tider som råder, vara den liberala vakthunden. Att vara motståndskraftig mot det parti som är liberalismens värsta fiende.

Lööf menar att SD är en del av en ”global högerpopulistisk rörelse” och ett hot mot demokratin.

– Deras politik är ju alldeles uppenbar. De vill underminera mediefriheten i Sverige, den fria pressen. De vill begränsa möjligheten att stå upp för minoriteter och för HBTQ-rättigheter. Det finns aktiva beslut i de styren där man har inflytande lokalt. De har svårt att definiera vad svensk är och har ett väldigt snävt begrepp på det. Och på det sättet skulle jag vilja säga att deras rörelser och deras politik är något som faktiskt kan hota den liberala demokratin.

Läs även: Westerholm: Islamistiska kampanjen mot Sverige är större än någonsin

Läs även: Andersson ökar rejält i förtroende – över 50 procent

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag