Andersson ökar rejält i förtroende – över 50 procent

Bild: Frankie Fouganthin/CC BY-SA 4.0
  • Fredag 18 feb 2022 2022-02-18
E-post

SVERIGE I en färsk Novusmätning säger 53 procent av de svarande att de har gott eller mycket gott förtroende för statsminister Magdalena Andersson (S). Det är en ökning med hela 13 procentenheter jämfört med mätningen i november, rapporterar SVT.

– Magdalena Andersson går kraftigt fram i den här mätningen. Nu är hon uppe på en nivå som förre statsministern Fredrik Reinfeldt hade för tio år sedan. Ingen partiledare har varit i närheten av de nivåerna sedan dess, säger Novus vd Torbjörn Sjöström till SVT.

Sjöström menar att Anderssons uppgång är ovanligt kraftig.

– Anledningen till varför hon kan komma över 50 procent i förtroende är för att även moderater och sverigedemokrater har förtroende för Magdalena Andersson, och detta i en helt annan nivå än vad Stefan Löfven hade, säger han.

Ungefär var tredje M-väljare i mätningen säger sig ha förtroende för statsministern. För SD-väljare handlar det om en sjättedel.

Så här ser förtroendenivån ut för samtliga partiledare, enligt Novus februarimätning:

Andersson (S): 53 (+13)
Kristersson (M): 33 (-)
Dadgostar (V): 30 (-)
Busch (KD): 28 (+4)
Åkesson (SD): 26 (–3)
Lööf (C): 22 (–1)
Stenevi (MP): 6 (–2)
Sabuni (L): 6 (–3)
Bolund (MP): 6 (–4)

Läs även: Majoritet för blågula blocket i Aftonbladet/Demoskop – MP parkerar under spärren

Läs även: Kulturministern om svensk kultur: ”Det finns kultur i Sverige”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag