Lööf vill inte välja mellan Dadgostar och Åkesson: ”Absurd frågeställning”

Foto: SVT Play
  • Torsdag 21 apr 2022 2022-04-21
E-post

SVERIGE Centerpartiet vill inte samarbeta med Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet. I en intervju för Svenska Dagbladet får C-ledaren Annie Lööf frågan: Jimmie Åkesson (SD) eller Nooshi Dadgostar (V)? Ingen av dem, svarar hon och kallar det en absurd frågeställning.

SvD: Vem väljer du, Jimmie Åkesson eller Nooshi Dadgostar?

– Jag väljer ingen av dem, utan jag väljer Centerpartiet, säger Lööf.

SvD: Frågan ställs eftersom du varit kritisk mot att Jimmie Åkesson inte valt mellan olika politiker. Men du vill alltså inte välja mellan Åkesson och Dadgostar?

– Ställer du frågan utifrån deras perspektiv på människosyn, människovärdet, flyktingpolitiken, deras syn på auktoritära ledare så väljer Jimmie fel sida i stort sett vid varje tillfälle. Men tittar man på den ekonomiska politiken, som är en viktig grundbult i ett regeringssamarbete, så står Vänsterpartiet väldigt långt bort.

SvD: Så det beror på kontexten?

– Ja, nu förstår jag vad du far efter eftersom han sa kontexten.

När Jimmie Åkesson gästade SVT:s ”30 minuter” fick han frågan om vem han föredrar om han får välja mellan Vladimir Putin och Emmanuel Macron. Han sade då att svaret beror på kontexten, och att han inte ville välja någon av dem. När han sedan ombads välja mellan Putin och Joe Biden svarade han på ungefär samma sätt.

Annie Lööf anklagade då Åkesson för att ”sakna demokratisk kompass”.

– Men i det här fallet väljer jag de partier som jag samarbetar med. Jag behöver liksom inte välja däremellan och tycker det är en absurd frågeställning, säger Annie Lööf.

Läs även: Åkesson om Putin eller Macron: ”Det är väl helt uppenbart”

Läs även: Åkesson: ”Det är klart att jag väljer Biden”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag