Lööfs utbrott mot Åkesson: ”Jag känner sådant förakt”

Foto: SVT Play
  • Måndag 3 maj 2021 2021-05-03
E-post 1180

SVERIGE Partiledardebatten i SVT på söndagen hettade till rejält när Jimmie Åkesson kopplade våldet mot kvinnor i Sverige till invandringen. Genom invandringen har vi importerat kvinnofientliga värderingar till Sverige, menade SD-ledaren.
– Jag känner sådant förakt när jag hör ditt resonemang, svarade Annie Lööf (C).

Under söndagens partiledardebatt i SVT kom frågan om mäns våld mot kvinnor på tal. Jimmie Åkesson medgav att ”destruktiva mansroller” kan vara en faktor som bidrar till problemet.

– Men det finns också nya fenomen – hederskultur, hedersförtryck. Att vi ser ett sådant kraftigt mörkertal kring sexualbrottslighet mot unga kvinnor hävdar jag hänger i väldigt hög grad ihop med import av medeltida värderingar kring relationer mellan könen, sade Åkesson.

– Vi har importerat värderingar som vi har mer eller mindre utrotat från det här landet tidigare men genom en ansvarslös invandringspolitik kommer det här tillbaka. Det är därför vi också ser att det här ökar. Jag tycker det är en aspekt som saknas i den här diskussionen.

Uttalandena fick Annie Lööf att reagera starkt.

– Jag känner sådant förakt när jag hör ditt resonemang, Jimmie Åkesson, sade Centerledaren med emfas.

– Du brukar göra det, så jag är inte förvånad, replikerade SD-ledaren snabbt.

– I decennier har kvinnor blivit misshandlade, torterade och mördade i sina egna hem, fortsatte Lööf.

– I ditt första inlägg måste du påtala att det här är ett importerat problem. Du kränker de brottsoffer, de barn som ser sin mamma mördas i hemmet. Det är så många svenska män… Låt inte den här debatten handla om invandring, Jimmie Åkesson. Du är helt förblindad av detta.

I en intervju för Expressen efter debatten kommenterade SD-ledaren Lööfs utbrott.

– Det är ju en överdriven, teatralisk reaktion som så ofta från just Annie Lööf. Jag vet inte vad hon tror sig vinna på det. Men jag tycker att det är relevant när vi ser en sådan tydlig överrepresentation när det gäller inte minst sexualbrott, våldtäkter, mord av vissa invandrargrupper primärt, och det är allmänt känt att det är så.

– Jag tror att det har betydelse om man kommer från en kultur i en del av världen där kvinnor anses vara mindre värda än män. Det är klart att man inte byter de värderingarna bara för att man byter mark under fötterna, sade Åkesson.

Läs även: M, SD, KD och L i gemensamt förslag om att skärpa migrationspolitiken

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag