M, SD, KD och L i gemensamt förslag om att skärpa migrationspolitiken

Bild: Nyheter Idag
  • Söndag 2 maj 2021 2021-05-02
E-post 1340

Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna lägger fram ett gemensamt förslag om att ändra migrationspolitiken. Enligt förslaget ska kraven för att få uppehållstillstånd bli hårdare och undantagsfallen färre, säger Jimmie Åkesson (SD) till Expressen.

– Det förslag som vi presenterar innebär bland annat att möjligheterna att få uppehållstillstånd av humanitära skäl begränsas, säger Åkesson.

Läs även: M och SD jämnstora i nya Sentio: ”Väldigt viktigt vilket parti som blir störst”

Enligt förslaget ska bland annat kraven på att lära sig svenska skärpas, medan det blir svårare att få uppehållstillstånd av humanitära skäl.

Förslaget från M, SD, KD och L

Källa: Expressen. 

Den nya grunden om uppehållstillstånd av humanitära skäl ska begränsas

Krav på kunskaper i svenska och samhällskunskap för permanent uppehållstillstånd bör införas direkt i lagstiftningen.

Undantagsmöjligheterna vad gäller kraven för permanent uppehållstillstånd ska begränsas.

Skärpt krav på försörjning vid anhöriginvandring vad gäller alternativt skyddsbehövande.

Undantagsmöjligheterna vad gäller försörjningskravet för anhöriginvandring ska begränsas.

Andra kriterier för anhöriginvandring ska begränsas.

Tidsfristen för kvotflyktingars anhöriginvandring ska begränsas.

– Det förslag vi i dag lägger fram, tillsammans med M, KD och L, är ett litet steg i rätt riktning och faktiskt en historisk händelse i svensk politik, säger Jimmie Åkesson.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson säger till SVT att förslaget inte ska ses som ett första steg mot en högerregering där SD ingår.

– Nej, jag tycker att man ska se det som ett första steg i att göra allvar av en viktig princip, nämligen att i de frågor där man tycker lika där samarbetar man. Sen är det upp till väljarna och riksdagen att ta ställning till förslagen, säger Kristersson till SVT.

I ett inlägg på Twitter skriver Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch att ”framgångsrik integration kräver stram migration men S valde MP före majoriteten”.

”Det är oerhört viktigt för att komma tillrätta med de samhällsutmaningar vi står inför, inte minst att Sverige inte ska ha några utsatta områden 2030. Det är också viktigt för att vår migrationspolitik ska vara långsiktigt hållbar och erbjuda skydd för de som behöver det mest” skriver Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni i ett inlägg på Facebook.

BRETT STÖD FÖR LÅNGSIKTIGT HÅLLBAR MIGRATIONSPOLITIK

Liberalernas plan är på väg att gå i lås. Nu ansluter sig fler…

Publicerat av Nyamko Sabuni Söndag 2 maj 2021

På Twitter är Centerpartiets partiledare Annie Lööf kritisk.

Johan Ingerö, policyansvarig i Kristdemokraternas partiledarstab, skriver i ett inlägg att punkterna bygger på en motion från Liberalerna, och att Socialdemokraterna själva har drivit sex av punkterna.

Läs även: Kristersson: Vi river upp regeringens migrationslag efter valet

Läs även: Annie Lööf: SD en ”säkerhetsrisk” – vill regera med S och M

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag