Lövin (MP): Klimatförändringar värre än corona – varnar för ”invasioner av främmande arter”

Isabella Lövin. Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 1 jun 2020 2020-06-01
E-post 7832

SVERIGE Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) tycker att klimatförändringar är ett större hot mot mänskligheten än coronaviruset. Det säger hon i en intervju för Svenska Dagbladet.

Man skulle kunna tro att miljöpartister är glada över hur samhället har stannat av under coronakrisen med bland annat minskad konsumtion och flygande, och vill att det ska fortsätta på det viset. Men så är det inte, menar Isabella Lövin.

– Nej, tvärtom. Det är en total missuppfattning av vår politik. Vi har aldrig drivit en politik som handlar om att släcka ner allting så kommer klimatkrisen att lösa sig. Vi driver politik för att ställa om samhället, säger hon till SvD.

De globala utsläppen av växthusgaser väntas minska med 5–8 procent i år som en konsekvens av krisen.

– Det är förvånansvärt små siffror. Inte ens om alla sitter instängda i sina hem, inte förflyttar sig, inte konsumerar så räcker det för att klara klimatomställningen, säger statsrådet som drar slutsatsen att mer måste till för att ”rädda klimatet”.

Hon får frågan om den globala uppvärmningen är ett större hot mot mänskligheten än coronaviruset.

– Ja, absolut. Med ett förändrat klimat kommer vi att ha extrema väderhändelser, torka, pandemier och invasioner av främmande arter. Det är klart att corona är en fruktansvärd kris här och nu men det kommer att komma ännu mer kriser om vi inte bromsar klimatförändringarna.

Läs även: Regeringen lägger 380 miljoner i nytt biståndspaket

Läs även: Klimatpolitiken utsedd till 2019 års värsta skatteslöseri – Lövin avböjer utmärkelsen

Stöd Nyheter Idag

Hej. Vi hoppas att du gillar den här artikeln.

Om du sätter värde på det vi gör, bli prenumerant. Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag