Lövins närmaste bakom kärnkraftintrång – stenhård kritik från SD: ”Visar på direkt dåligt omdöme”

Mattias Bäckström Johansson (SD) Isabella Lövin (MP) Annika Jacobson, stabschef Foto: Greenpeace/Sverigedemokraterna/Nyheter Idag
  • Fredag 8 feb 2019 2019-02-08
E-post 6050

STOCKHOLM Miljöminister Isabella Lövins närmaste medarbetare Annika Jacobson ledde Greenpeace under aktioner mot svenska kraftverk, något som Dagens Nyheter var först att berätta om. – Det drar ett löjets skimmer över regeringen att man tillsätter en sådan här person på en ledande befattning och visar på direkt dåligt omdöme, säger Mattias Bäckström Johansson, energipolitisk talesman för Sverigedemokraterna.

Under 2012 och 2014 gjorde Greenpeace intrång på kärnkraftsverken Forsmark, Ringhals och Oskarshamn. Organisationen leddes i Sverige under aktionerna av Annika Jacobson som numera är stabschef på Miljö- och energidepartementet med Isabella Lövin (MP) som ansvarigt statsråd. Efter intrånget 2012 – på Ringhals och Forsmark – försvarade Jacobson intrånget.

– Vi vill genomföra att eget stresstest för att se om man kan ta sig in till reaktorerna, sade Jacobson till SVT. Flera utländska medborgare deltog i aktionerna mot de säkerhetsklassade anläggningarna.

Läs även: Somaliern Sakeriye Barre våldtog kvinna i taxi – slipper undan med ungdomstjänst

Enbart intrånget på Oskarshamn som skedde 2014 – eller stresstestet som Annika Jacobson kallar det – beräknas enligt kärnkraftverket ha kostat 25 miljoner kronor. Delvis i produktionsbortfall och delvis i att ett antal tusen personer under ett dygns tid inte kunde utföra sitt jobb. Den kostnaden har inte Annika Jacobson och Greenpeace varit beredda att stå för.

Isabella Lövin backar sin stabschef i en mejlkommentar till DN:

”Annika Jacobsons tidigare roll som chef för Greenpeace är förenlig med hennes nuvarande roll som stabs- och planeringschef i min stab. I hennes roll som chef för Greenpeace ingick att föra den organisationens talan. I hennes nuvarande roll bistår hon mig i att genomföra regeringens politik”, skriver Lövin.

Mattias Bäckström Johansson, energipolitisk talesman för SD är inte imponerad.

– Det är skrämmande att man plockar in en person som lett en organisation som passerar gränsen för civil olydnad. Det har orsakat stor ekonomisk skada, bara i fallet Oskarshamn så var det 25 miljoner kronor. Det enda man lyckades bevisa var att det fysiska skyddet fungerar som det var tänkt, säger Bäckström Johansson och hänvisar till ett uttalande från Strålskyddsmyndigheten.

Som stabschef på Miljö- och energidepartementet har Jacobson ansvar för Strålskyddsmyndigheten, som är tillsynsmyndighet för kärnkraften i Sverige.

– Man är oseriös från regeringens sida. Man har från Greenpeaces sida saboterat verksamhet på svenska kärnkraftverk. Det premierar man nu från regeringens sida. Det är en omdömeslös person som man plockat in, säger Mattias Bäckström Johansson och fortsätter:

– Det ironiska är att personen ifråga har bedrivit aktioner mot den regering man nu ska jobba för.

Det var 2015 som Greenpeace protesterade mot försäljningen av svenska kolkraftverk i Tyskland. Man hängde upp en stor banderoll på Näringsdepartementet med Isabella Lövins regeringskollega Mikael Damberg på.

– Regeringen står nu inför det viktigaste klimatpolitiska beslut som en svensk regering kan komma att fatta under en överskådlig framtid. I det allvarliga läge som världen befinner sig kräver vi att regeringen säkerställer att Vattenfalls tyska brunkol stannar i marken, sade Jacobson i ett pressmeddelande då.

Mattias Bäckström Johansson:

– Det drar ett löjets skimmer över regeringen att man tillsätter en sådan här person på en ledande befattning och visar på direkt dåligt omdöme.

Annika Jacobson hade innan jobbet som Sverigechef för Greenpeace bland annat varit pressekreterare för Miljöpartiet.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag