LUF-ordföranden: ”Sverige är inte redo för en svart kvinna”

Nyamko Sabuni (L). Foto: Anders Henrikson (Wikimedia commons)
  • Måndag 11 apr 2022 2022-04-11
E-post 914

SVERIGE Romina Pourmokhtari, ordförande för Liberalernas ungdomsförbund, menar att Nyamko Sabunis hudfärg var en faktor som bidrog till att det gick dåligt för partiet under hennes ledning.
– Sverige är ju inte redo för en svart kvinna som också är kort, säger hon i en radiointervju.

På fredagen avgick Nyamko Sabuni som partiledare för Liberalerna. Johan Pehrson, partiets gruppledare i riksdagen, tar nu över hennes roll under valrörelsen.

Läs mer: Sabuni avgår

På måndagen gästade LUF-ordföranden Romina Pourmokhtari Morgonpasset i P3. På en direkt fråga om huruvida Sabunis hudfärg har spelat någon roll för att hon till slut hoppade av, svarar Pourmokhtari jakande.

– Det tror jag absolut. Alltså Sverige är ju inte redo för en svart kvinna som också är kort, att liksom ta sig fram i politiken. Det finns massa forskning på att korta politiker har svårare att klara sig, säger LUF-toppen.

– Också personlighetsmässigt – hon är ganska hård och tuff, och jag tror folk inte riktigt gillar det i Sverige.

Pourmokhtari får senare en fråga om den nye partiledaren Johan Pehrson som ”lång, vit man” kan föra L över riksdagsspärren.

– Verkar så alltså, säger hon och fortsätter:

– Om Johan liksom bara klarar sig på att han är lång, gubbe, varit med länge, pratar bra svenska, då känns ju det jävligt surt, måste jag ändå säga.

Läs även: ”En desperat handling i ett desperat läge”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag