Sabuni avgår

Bild: Faksimil Liberalerna
  • Fredag 8 apr 2022 2022-04-08
E-post

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni lämnar posten som partiledare. Det meddelar hon på en pressträff på fredagen. Nyheten om Sabunis avgång meddelades först av Dagens Nyheter, strax innan den pressträff som inleddes klockan 12 där Sabunis avgång meddelades. Sabuni lämnar sin post omgående. 

– Jag är den jag är, med styrkor och med brister. 2019 valde partiet hela mig, men hela mig är inte det som nu behövs. Det skymmer det som är allra viktigast. Att väljarna hör liberala svaret. Jag ser också att det inte längre är jag som ska gå i första ledet. Jag lämnar i dag posten för Sveriges liberala parti, säger Nyamko Sabuni.

Sabuni tog inga frågor efter pressträffen.

Enligt källor till Dagens Nyheter ska ett av skälen till Nyamko Sabunis avgång vara ett av hennes uttalanden i en film som lagts ut på Liberalernas Youtube-kanal.

– Blir det krig har vi Skillingmark i Värmland, där kan vi klara oss med mat och vatten. Blir det ännu värre så kör vi över till Norge, sade Sabuni bland annat.

Sabunis uttalande uppmärksammades först av Max Karlsson, journalist och krönikör på Dagens ETC.

Liberalerna ligger under riksdagsspärren i samtliga opinionsmätningar, och har gjort det under större delen av mandatperioden.

Johan Pehrson, Liberalernas gruppledare i riksdagen, kommer att ta över Nyamko Sabunis roll under valrörelsen.

– Det är en ny uppgift som jag tar på mig med ödmjukhet och energi. Liberalerna är nyckeln till en liberal borgerlig regering och jag står redo att leda Liberalerna genom en historisk valrörelse, säger Pehrson i ett pressmeddelande.

Många kommenterar Sabunis avgång på Twitter.

Läs även: Sabuni backar – tänker inte fly till Norge om det blir krig

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag