Lunds universitet fritog Yazidisk doktorand från IS

Professor Charlotta Turner och yazidiska flyktingar. Bild: Motage Lunds Universitet/ Rachel Unkovic/International Rescue Committee
  • Lördag 15 dec 2018 2018-12-15
E-post 186

LUND Firas Jumaah övergav sin doktorandutbildning för att vara med sin familj som fastnat mitt i IS folkmord på yazidier i Irak. Men Lunds Universitet accepterade inte skälen till hans frånvaro – och skickade ned en säkerhetsstyrka för att frita doktoranden och hans familj. 

Lund universitet kan nu avslöja att man i en unik operation fritog en doktorand som fastnat mitt i IS blixtoffensiv i Irak 2014.

Det hela började när doktoranden Firas Jumaah sommaren 2014 plötsligt lämnade kemilabbet i Lund för att åka ned till Irak dit hans  hustru och barn rest för att delta i ett familjebröllop. Mitt i allt intog IS grannbyn, dödade alla män och tog kvinnor och barn som slavar.

– Min fru var panikslagen, alla var chockade över hur IS betedde sig. Jag tog första planet dit för att vara med dem, vilket liv skulle jag ha om något hände dem och jag inte var där? säger Firas Jumaah.

På plats hörde Jumaah av sig till sin handledare professor Charlotte Turner och förklarade varför han blivit tvungen att överge sitt arbete. Vid tillfället gömde de sig i en övergiven fabrik. Det rådde brist på mat och vatten och IS belägrade staden.

Läs även: 41 IS-svenskar fängslade av socialistiska kurder: ”Livsfarliga nyckelpersoner”

– Jag hade inget hopp då, jag var förtvivlad. Jag ville bara berätta för min handledare vad som hände, jag hade inte en tanke på att en professor skulle kunna göra något för oss, säger Firas Jumaah, som bad Turner skriva ut honom från doktorsutbildningen om han inte var tillbaka inom en vecka.

Turner accepterade emellertid inte skälen till hans frånvaro.

– Det som hände var helt oacceptabelt, jag blev så arg över att IS skulle tränga sig in i vår värld, utsätta min doktorand och hans familj för detta och störa forskningen, säger Turner.

Turner kontaktade sin chef samt dekanen på Naturvetenskapliga institutionen i Lund, som gav henne klartecken att vidta alla åtgärder för att befria sin kemidoktorand, trots att Lunds Universitet formellt saknade ansvar då Jumaahs resa var privat.

Privat säkerhetsstyrka hämtade Jumaah och hans familj från krigszonen

Efter att universitetet raskt ordnat en anställning åt Jumaah kopplades universitetets dåvarande säkerhetschef Per Gustafson in.

– Det var nästan som om han hade väntat på ett sånt här uppdrag. Per Gustafson berättade att vi hade transport- och bevakningsföretag upphandlade som sträckte sig över hela världen, säger Turner.

Gustafson anlitade en privat säkerhetsfirma, och snart kunde två landcruiser med fyra beväpnade säkerhetsvakter hämta Firas Jumaah och hans familj från krigszonen, mitt under pågående folkmord.

– Jag har aldrig känt mig så priviligierad, så VIP. Samtidigt var det svårt och jag kände mig feg, för jag lämnade ju mamma och syskon bakom mig, berättar Firas Jumaah.

Jumaahs mor och syskon överlevde lyckligtvis, även om deras hus blev totalförstörda och de blev av med alla försörjningsmöjligheter.

– Jag har kompisar som i efterhand trott att jag är en hemlig agent, de kan inte tro att en professor i Lund hade makt att hämta ut en vanlig doktorand, säger Jumaah, som idag har permanent uppehållstillstånd och arbetar på ett läkemedelsföretag i Malmö.

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag