Lyssnarna flyr kanalen – nu ska P3 göras om: ”Det är ingen nerläggning, det är en satsning”

Radiohuset på Gärdet. Foto: Nyheter Idag
  • Fredag 11 okt 2019 2019-10-11
E-post 624

STOCKHOLM Nu ska krisande P3 få en makeover och en majoritet av programmen ska bort – men ”Morgonpasset” blir kvar. – Just Morgonpasset vet vi att publiken älskar, så det kan vi inte ta bort, säger Cajsa Lindberg, biträdande kanalchef till SVT.

”Ungdomskanalen” P3 har i flera års tid brottats med vikande lyssnarsiffror. I Mediepodden tidigare i år redovisades interna siffror från Sveriges Radio.

– När man tittar på åldersgruppen 20 till 34 år har man gått från 28 procent 2015 till 13 procent i slutet av 2018. Man har tappat hälften av lyssnarna i sin målgrupp i traditionell radio, konstaterade Mediepoddens Emanuel Karlsten.

Nu ska P3 genomgå en makeover. De flesta programmen kommer att skrotas. I stället ska P3 ha sändningar som flyter in i varandra.

”Vi kommer att ha en tablå som i huvudsak är baserad på fyra större pass på vardagarna som går in i varandra naturligt och sänder omlott; morgon, förmiddag, eftermiddag och kväll”, skriver Cajsa Lindberg, biträdande kanalchef för P3.

Lindberg intervjuades i P1 Morgon. Där fick hon frågan om varför lyssnarna svek P3.

– Det är en sanning med modifikation, påstår Lindberg.

Lindberg fortsatte med att slå sig för bröstet gällande P3:s poddar.

– Samtidigt har vi också sett en rörelse där P3:s poddar har ökat kraftigt och där vi numera toppar listorna för Sveriges största poddar, vecka efter vecka, säger hon.

Det är en sanning med modifikation. På Poddtoppen (11 oktober 2019) ligger P3 Dokumentär topp-10. Övriga poddar på topp-10 är icke-statliga poddar.

För ett år sedan inleddes ett ”analysarbete” av P3.

– Jag vågar nästan säga att det är den mest gedigna analysen vi har gjort av en kanal och dess lyssnare på Sveriges Radio,

Traditionella P3-lyssnare lyssnar mer på poddar, är mer samhällsintresserade, är mer musikintresserade och är mer tekniktillvända än svensken i stort enligt P3.

De senaste åren har P3 satsat på nyskapande poddformat och högkvalitativa poddar enligt Cajsa Lindberg.

– Det ska vi skruva upp. Vi ska göra fler poddar, lovar Cajsa Lindberg.

– I P3 jobbar man med en lite mer underhållande och vass ton i sin samhällsjournalistik, säger hon till P1 Morgon.

Ett program som kommer att bli kvar är ”Morgonpasset”.

– Just Morgonpasset vet vi att publiken älskar, så det kan vi inte ta bort, säger Cajsa Lindberg till SVT.

Inför valet 2018 intervjuades samtliga partiledare i Morgonpasset. Samtliga intervjuer inleddes med en ”roast” av radioprataren Christopher Garplind som bland annat kallade Jimmie Åkesson för ”landsförrädare”. Roasten av Morgonpassetfavoriten Jonas Sjöstedt var något mildare, där Sjöstedt ”hånades” för att han åkte tåg.

När Åkesson intervjuades kontrade han.

– Jag sa ju det till er tidigare att det är ungefär vad jag hade förväntat mig av den här skitkanalen som jag just nu är med i, sade Åkesson.

Han följde upp det med att kalla P3 ”vänsterliberal smörja” och sade att han hade lagt ner kanalen om han var chef där.

P3:s kanalchef Lindberg fick frågan i P1 om hon trodde att Åkesson skulle bli nöjd.

– Det har jag ingen aning om. Det är ingen nerläggning, det är en satsning, säger Lindberg.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller att annonsera, mejla Pelle Zackrisson eller Chang Frick

x

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag